Bobkový list a jeho účinky: Do kuchyne i na liečenie si ho vypestujete aj doma

TA3/zm
17.3.2023 08:00

Aromatická bylinka, ktorá sa používa v kuchyni po celom svete. Bobkový list má však okrem varenie aj iné využitie. Lieči množstvo neduhov, a tak sa oplatí vypestovať si ho doma a mať ho neustále po ruke.

Bobkový list a jeho účinky: Do kuchyne i na liečenie si ho vypestujete aj doma
Freepik

Tieto lístky boli posvätné už v dobách starého Grécka a Ríma, pretože ľudia dobre vedeli o jeho zázračných vlastnostiach. Chuť bobkových listov vynikne v marinádach, polievkach i omáčkach a čo sa zdravia týka, lieči kadečo od bolesti hlavy až po žalúdočné nevoľnosti.  

Pestovanie vavrínovca

Bobkový list pochádza z rastliny vavrínu, ktorá prežije aj v našich podmienkach. Kožovité lesklé listy dosahujú dĺžku aj 10 centimetrov a po ich pošúchaní uvoľňujú nezameniteľnú arómu. Vavrín bobkový pochádza zo západnej Ázie a Stredomoria, kde pokojne dorastie až do výšky 20 metrov. U nás sa mu darí tiež, no dosahuje výšku len maximálne tri metre. Hoci sa s pestovaním začína v kvetináči, neskôr sa mu darí v záhrade na slnečnom mieste blízko plota alebo inej ochrany pred vetrom.

Skladovanie bobkových listov

Ak sa rozhodnete pre domáce pestovanie, dôležité je po zbere aj uskladnenie listov. Mali by byť v sklenenej uzavretej nádobe, na tmavom, suchom a chladnejšom mieste. Vďaka tomu dostanete z tohto prírodného pokladu nielen chuť do jedál, ale aj množstvo zdravotných benefitov.

Zdravotné benefity

Najsilnejšie účinky bobkového listu súvisia s tráviacimi ťažkosťami. Odvar z neho zmierňuje bolesti žalúdka, znižuje plynatosť, nadúvanie a potláča hnačku. Používa sa tiež ako diuretikum a dokáže z tela odvádzať toxíny. Zmierňuje menštruačné kŕče, znižuje hladinu cukru v krvi, pôsobí preventívne proti reume. Okrem konzumácie má táto bylina zdravotné účinky aj v inej forme. Priloženie bobkového listu na čelo môže zmierniť bolesti hlavy, migrénu a jeho inhalovanie prečistí dýchacie cesty.  

Pestré varenie

Bobkový list uvoľňuje svoju chuť pomaly, preto sa v kuchyni používa najmä vo vývaroch, polievkach, ale aj prívarkoch či omáčkach. Nezabudnite naň ani keď pripravujete marinádu na mäso alebo ho dusíte na spôsob ragú. Čo sa týka dávkovania, dva až tri lístky ochutia približne štyri porcie.  Jeho prítomnosť pri varení ocenia aj strukoviny ako fazuľa a šošovica. Nuž a neoceniteľný je bobkový list aj pri zaváraní kyslých ingrediencií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok