Už žiaden hmyz v kuchyni: Do ryže a múky dajte bobkový list, k strukovinám čili papričku

TA3/zm
25.8.2022 08:00

S hmyzom, ktorý napadne potraviny, už bojovala snáď každá domácnosť. Aby sa vám nikam nedostali mole, mravce či, nedajbože, červíky, pridajte do dóz tieto zlepšováky.

Už žiaden hmyz v kuchyni: Do ryže a múky dajte bobkový list, k strukovinám čili papričku
Pexels

Malý, ale poriadne otravný. Hmyz nám častokrát znepríjemňuje život a teraz nehovoríme o poletujúcich komároch a osách, to je iná téma. No ak sa vyskytnú mal zvieratka v potravinových zásobách, máte o program minimálne na pol dňa postarané. A o škode ani nehovoriac.

Bobkový list

Ak sa vám stalo, že ste niekedy v ryži alebo múke našli drobné červíky, predchádzajte im bobkovým listom. Tento hmyz sa najčastejšie vyskytuje už v balení výrobkov a prinášate si ho z obchodu, no niekedy si môžeme zaň sami, ak potraviny neskladujeme v skle, ale len v kartóne. Tak či onak, jeden bobkový list do každej dózy vás bude stáť minimum námahu i peňazí a radšej sa pred škodcami poistite.  

Muškátový oriešok

Aj muškátový oriešok je dostatočne aromatická bylinka, aby odplašila hmyz v potravinách. Potrebujete ich však kúpiť v celku, nie rozomleté. A opäť postačí jeden ksok do nádoby s múkou či ryžou.

Čili papričky

Okrem sypkých potravín ako je spomínaná múka alebo ryža, sa hmyz môže nasťahovať aj do sušených strukovín. V takom prípade pridávajte k fazuli, šošovici či hrachu a cíceru jednu čili papričku v celku. Vám sa chuť jedla nezmení, ale malá háveď prestane mať chuť na vaše zásoby.

Otruby

Nielen v dózach s potravinami, ale aj po zemi v kuchyni či komore môže cestovať hmyz, najčastejšie mravce. Keď sa ich chcete zbaviť, nasypte im do cesty otruby. Tieto zvieratká totiž neradi chodia po práškovom povrchu, takže im skrížite cestu a odkloníte ich od jedla.   

Mraznička

A ešte jeden univerzálny trik. Ak sa bojíte, že ste si z obchodu spolu s múkou či cestovinami alebo ovsenými vločkami priniesli aj zárodky kadejakej hávede, dajte nákup na hodinku do mrazničky. Potraviny nezmrznú, ale prípadne chrobáčiky áno.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok