Top udalosti týždňa: Biden v Kyjeve, letecké nešťastie, rok od invázie na Ukrajinu, smrť režiséra Jakubiska

ta3 čtk tasr
26.2.2023 19:06

Americký prezident Joe Biden v pondelok 20. februára navštívil Kyjev. V obci Trenčianske Stankovce havarovalo motorové lietadlo. Lídri deviatich krajín východného krídla NATO rokovali vo Varšave s Bidenom a Stoltenbergom. Pred 5 rokmi došlo k vražde novinára Jána Kuciaka. 24. februára uplynul rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Zomrel slovenský filmový režisér Juraj Jakubisko. Zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Biden v Kyjeve, letecké nešťastie, rok od invázie na Ukrajinu, smrť režiséra Jakubiska
TASR/Marko Erd

Letecké nešťastie

Medzi obcami Trenčianske Stankovce a Krivosúd-Bodovka v okrese Trenčín havarovalo v stredu 22. februára motorové lietadlo, nehodu neprežili štyria ľudia. Obeťami leteckého nešťastia boli muži vo veku 42 a 25 rokov z okresu Trenčín, 43-ročný muž z okresu Topoľčany a 26-ročný muž z okresu Spišská Nová Ves.   

Pri leteckej nehode v Trenčianskych Stankovciach zahynul aj policajt trenčianskej Pohotovostnej motorizovanej jednotky. Ako píše polícia, lietanie bolo jeho vášňou. Žil pre to a, bohužiaľ to, čo mal najradšej, sa mu stalo osudným. Chcel sa stať pilotom. "Miloval, keď sa mohol vznášať vysoko v oblakoch a pozorovať svet z vtáčej perspektívy," dodala polícia Trenčianskeho kraja.  

Rokovanie lídrov B9 vo Varšave

Lídri deviatich krajín východného krídla NATO rokovali vo Varšave s americkým prezidentom Joeom Bidenom a generálnym tajomníkom aliancie Jensom Stoltenbergom o ďalšom spoločnom postupe v čase ruskej invázie na Ukrajinu. Stoltenberg na úvod schôdzky apeloval na pokračovanie vojenskej podpory napadnutej krajiny. V záverečnej deklarácii lídri vyzvali na posilnenie prítomnosti NATO na jeho východnom krídle. 

Účastníkov popoludní uvítal poľský prezident Andrzej Duda, ktorý summitu takzvanej bukureštskej deviatky predsedá. Po spoločnom fotení nasledovala krátka verejná časť rokovaní, pri ktorej Stoltenberg vyzval lídrov, aby zaistili pre Ukrajinu "to, čo potrebuje, aby uspela". 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok