FOTO: Lídri B9 rokovali vo Varšave. Slovensko zastupovala Čaputová, stretla sa s Bidenom

ta3 ČTK
22.2.2023 11:19

Lídri deviatich krajín východného krídla NATO rokovali vo Varšave s americkým prezidentom Joeom Bidenom a generálnym tajomníkom aliancie Jensom Stoltenbergom o ďalšom spoločnom postupe v čase ruskej invázie na Ukrajinu. Stoltenberg na úvod schôdzky apeloval na pokračovanie vojenskej podpory napadnutej krajiny. V záverečnej deklarácii lídri vyzvali na posilnenie prítomnosti NATO na jeho východnom krídle.

Účastníkov popoludní uvítal poľský prezident Andrzej Duda, ktorý summitu takzvanej bukureštskej deviatky predsedá. Po spoločnom fotení nasledovala krátka verejná časť rokovaní, pri ktorej Stoltenberg vyzval lídrov, aby zaistili pre Ukrajinu "to, čo potrebuje, aby uspela".

Ďalší postup vo vojenskej podpore Ukrajiny je zrejme jednou z hlavných tém stretnutia v poľskom hlavnom meste. Niektorí účastníci volajú po vystupňovaní tejto asistencie vrátane dodávok systémov protivzdušnej obrany alebo stíhačiek. Biden zároveň podľa Bieleho domu chcel uistiť východné krajiny NATO o tom, že Spojené štáty za nimi stoja aj v čase zvýšených obáv z krokov Moskvy.

Bukureštská deviatka vznikla v roku 2015 v reakcii na agresívny postoj Ruska po anexii ukrajinského Krymu o rok skôr a teraz patrí väčšina členov medzi najaktívnejších podporovateľov Ukrajiny, na ktorej územie takmer pred rokom vpadli ruské vojská. Okrem Slovenska a Poľska do zoskupenia patria aj Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Rumunsko a Česko.

Poľský prezident na úvod summitu povedal, že minuloročná ruská invázia zmenila bezpečnostnú situáciu v Európe a že Severoatlantická aliancia musí plánovať ďalšie kroky v príprave na summit NATO naplánovaný na júl. Litovský prezident Gitanas Nauséda, ktorého krajina bude summit hostiť,  volal po väčšej angažovanosti USA na východe Európy.

Biden pricestoval do Varšavy v pondelok po prekvapivej návšteve Kyjeva. V utorok mal v poľskej metropole pred tisíckami ľudí prejav, v ktorom okrem iného znovu uistil, že USA a ďalšie krajiny nepoľavia v podpore Ukrajiny a Rusko vo svojej vojne proti susednej krajine nikdy nezvíťazí. Predtým v Moskve dlho rečnil Putin a z vojny obvinil Západ.

Českého premiéra večer čaká ešte bilaterálne rokovanie s poľským premiérom Mateuszom Morawieckym, následne z Varšavy odletí na návštevu Spojených arabských emirátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok