Top udalosti týždňa: Biden v Kyjeve, letecké nešťastie, rok od invázie na Ukrajinu, smrť režiséra Jakubiska

ta3 čtk tasr
26.2.2023 19:06

Americký prezident Joe Biden v pondelok 20. februára navštívil Kyjev. V obci Trenčianske Stankovce havarovalo motorové lietadlo. Lídri deviatich krajín východného krídla NATO rokovali vo Varšave s Bidenom a Stoltenbergom. Pred 5 rokmi došlo k vražde novinára Jána Kuciaka. 24. februára uplynul rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Zomrel slovenský filmový režisér Juraj Jakubisko. Zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Biden v Kyjeve, letecké nešťastie, rok od invázie na Ukrajinu, smrť režiséra Jakubiska
TASR/Marko Erd

Biden v Kyjeve

Americký prezident Joe Biden v pondelok 20. februára navštívil Kyjev. Do Kyjeva sa vypravil na vopred neohlásenú návštevu niekoľko dní pred prvým výročím ruskej invázie, ktorú Moskva začala vlani 24. februára. Šéf Bieleho domu sa stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským a avizoval nový balík americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

"Táto prvá návšteva amerického prezidenta na Ukrajine po 15 rokoch je najdôležitejšia v histórii ukrajinsko-amerických vzťahov," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii s Bidenom. Dodal, že so šéfom Bieleho domu viedol "vecné rozhovory" a výsledky návštevy podľa neho budú poznať pri posilňovaní obranyschopnosti Ukrajiny.  

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok