Teplomery, tatrovky i akcia Valentín. NAKA sa Trnkom nezaoberá prvýkrát

ta3/mš
17.2.2023 15:27

Národná kriminálna agentúra v piatok ráno zasahovala na východe Slovenska v rámci akcie Valentín. Podľa informácie spravodajského portálu Aktuality mal byť medzi šiestimi zadržanými osobami aj košický župan Rastislav Trnka. Predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) sa NAKA nezaoberá prvýkrát. V minulosti boli medializované kauzy predražených nákupov teplomerov či zimných posypových vozidiel.

Teplomery, tatrovky i akcia Valentín. NAKA sa Trnkom nezaoberá prvýkrát
TASR - František Iván

Trnka mal však podľa Denníka N Garaja navádzať, aby klamal. "Garajovi e-mailom poslal otázky aj s pripravenými odpoveďami. Chcel, aby ich Garaj akceptoval ako svoje vlastné a aby mu ich e-mailom poslal naspäť. Tými vykonštruovanými odpoveďami by Garaj poprel svoje predchádzajúce vyjadrenia, čo by pomohlo Trnkovi pri obhajobe podozrivého nákupu teplomerov." Keď to Garaj odmietol urobiť, košický župan takéto odpovede zverejnil na Facebooku na svoju obranu. Ako podotkol denník, z rozhovoru s Garajom existuje zvukový záznam, o ktorom Trnka nevedel.

Ku kauze sa vyjadril aj Richard Reday, majiteľ firmy United Corp, ktorá dodala košickej župe teplomery. "Porovnávajú sa tu účelovo jablká a hrušky. Sám výrobca, pán Garaj, to už niekoľkokrát vysvetlil a podľa mojich vedomostí o tom existuje aj jeho prehlásenie s notárskou zápisnicou. S poľutovaním musím konštatovať, že sa účelovo vyberajú tvrdenia výrobcu a mám dôvodné podozrenie, že celá táto kauza je len jeden predvolebný politický boj," povedal na jeseň 2022.

Posvietili si na nich

Po medializovaní kauzy Trnka informoval, že zriadil komisiu na čele s hlavným kontrolórom kraja na porovnanie cien dodaných teplomerov a analýzu skutkového stavu. "V prípade, že po analýze porovnaných cien dodaných teplomerov vo verejných inštitúciách bude zdokladovaný rozdiel, budeme vymáhať tento rozdiel od dodávateľa," povedal vtedy Trnka.

Okrem hlavného kontrolóra Košického samosprávneho kraja Jozefa Hudáka vykonali kontroly týkajúce sa nákupu teplomerov aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky (NKÚ). 

Denník N informoval, že Úrad pre verejné obstarávanie objavil "dôvodné podozrenie z existencie potenciálneho konfliktu záujmov". K záveru, že kraj pri obstarávaní teplomerov porušil zákon dospel aj NKÚ. Z informácií, ktoré mal k dispozícii denník Plus JEDEN DEŇ, sa v konštatovaní ÚVO a NKÚ nepíše o dvojnásobnej cene a porušení ohľadom výšky nákupu, ale o procesných chybách.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok