Teplomery, tatrovky i akcia Valentín. NAKA sa Trnkom nezaoberá prvýkrát

ta3/mš
17.2.2023 15:27

Národná kriminálna agentúra v piatok ráno zasahovala na východe Slovenska v rámci akcie Valentín. Podľa informácie spravodajského portálu Aktuality mal byť medzi šiestimi zadržanými osobami aj košický župan Rastislav Trnka. Predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) sa NAKA nezaoberá prvýkrát. V minulosti boli medializované kauzy predražených nákupov teplomerov či zimných posypových vozidiel.

Teplomery, tatrovky i akcia Valentín. NAKA sa Trnkom nezaoberá prvýkrát
TASR - František Iván

Mediálne najznámejšou kauzou Rastislava Trnku bol nákup 205 bezkontaktných prechodových teplomerov počas pandémie. Tieto teplomery mali pri vstupe do budov upozorňovať na ľudí so zvýšenou teplotou, ktorá mohla naznačovať nákazu koronavírusom. Na tento prípad prvýkrát upozornil v novembri 2021 Denník N.

Dvojnásobne drahšie

Košický kraj za tieto teplomery zaplatil 180-tisíc eur. Teplomery nakupovali aj Banskobystrický aj Nitriansky kraj, zaplatili za nich však polovičnú cenu. Pre Košický kraj dodala teplomery firma United Corp, za ktorou stojí Richard Reday. Prístroje pre Banskobystrický aj Nitriansky kraj dodala spoločnosť Nextram. Všetky teplomery však pochádzajú od jedného výrobcu, ktorým je Miroslav Garaj. Ten mal v roku 2021 pre Denník N povedať, že teplomery pre všetky tri kraje boli identické. 

Rastislav Trnka s týmto tvrdením nesúhlasil. "Považujeme za klamstvo, že pán Garaj označil teplomery za rovnaké. Košický samosprávny kraj nakupoval tretiu generáciu týchto teplomerov, pričom teplomery v ostatných krajoch sú staršieho typu. Nejde teda o ´rovnaké teplomery´," bránil sa Trnka. 

Veci na pravú mieru

Výrobca teplomerov Miroslav Garaj 21. decembra 2021 na spoločnosm stretnutím s Borisom Bilčákom, riaditeľom úradu KSK a za prítomnosti hlavného kontrolóra KSK a vedúcej právneho oddelenia kancelárie predsedu KSK uviedol: 

"Po vizuálnej stránke sú rovnaké, rozdiel však medzi teplomermi spočíva vo vyspelejšom softvéri, ktorý môže fungovať ako elektrický vrátnik a zapisovať napríklad teplotu do elektronickej karty žiaka alebo odomykať dvere podľa nameranej teploty. Z hľadiska funkčnosti Košický samosprávny kraj má iné teplomery ako Nitriansky a Banskobystrický kraj, keďže teplomery dodané pre KSK dokážu merať teplotu na väčšiu vzdialenosť, a to až do 1,50 m, pričom teplomery pre BBSK a NSK merajú do vzdialenosti 0,90 m. Čo sa týka mikroprocesorov v prvej dodávke v roku 2020 pre KSK, sú teplomery zhodné s teplomermi pre NSK a BBSK, v druhej dodávke v roku 2021 pre KSK je modernejší mikroprocesor ako v NSK a BBSK." S touto informáciou prišiel Plus JEDEN DEŇ, ktorému notársku zápisnicu poskytol samotný Garaj.

"V ostatnom období boli medializované skreslené informácie, ktoré ma viedli k tomu, aby som notárskou zápisnicou uviedol veci na správnu mieru," vyjadril sa Garaj. Výrobca teplomerov taktiež poprel, že bol na neho v tejto veci vyvíjaný tlak.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok