Teplomery, tatrovky i akcia Valentín. NAKA sa Trnkom nezaoberá prvýkrát

ta3/mš
17.2.2023 15:27

Národná kriminálna agentúra v piatok ráno zasahovala na východe Slovenska v rámci akcie Valentín. Podľa informácie spravodajského portálu Aktuality mal byť medzi šiestimi zadržanými osobami aj košický župan Rastislav Trnka. Predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) sa NAKA nezaoberá prvýkrát. V minulosti boli medializované kauzy predražených nákupov teplomerov či zimných posypových vozidiel.

Teplomery, tatrovky i akcia Valentín. NAKA sa Trnkom nezaoberá prvýkrát
TASR - František Iván

Trestné stíhanie

V septembri minulého roka sa prípadom začali zaoberať vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry. "Dňa 8. septembra tohto roku vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal trestné stíhanie vo veci pokračovacieho zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe v súbehu so zločinom porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a za prečin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe v súbehu s prečinom porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku," informoval vedúci oddelenia komunikácie policajného prezídia Michal Slivka. 

Zaujímavé je, že počas akcie Valentín, pri ktorej podľa portálu Aktuality.sk Trnku zadržali príslušníci NAKA, "bolo vo veci vznesené obvinenie celkovo piatim osobám, a to pre pokračovací zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spáchaný formou spolupáchateľstva".

Zaujali aj sypače

V roku 2020 kúpil Košický samosprávny kraj prostredníctvom svojej spoločnosti Správa ciest KSK štyri nákladné vozidlá značky Tatra, ktoré slúžia na zimnú i letnú údržbu komunikácií v správe župy. Ako napísal Korzár, verejnú obchodnú súťaž vyhrala spoločnosť Tempus – Trans s ponukou 1,3 milióna eur. 

Podľa výhrad sťažovateľky mal za vozidlo s podobným príslušenstvom zaplatiť KSK o 100-tisíc eur viac než Prešovský samosprávy kraj (PSK). "Cena za jedno vozidlo s príslušenstvom je približne o 100-tisíc eur vyššia, za akú preukázateľne kúpili vozidlá s podobným príslušenstvom iné organizácie vykonávajúce údržbu ciest. Spolu je pri štyroch kusoch vozidiel škoda, resp. krádež takmer 400-tisíc," uviedla vo svojom podnete. 

KSK v reakcii spomenul, že jeho cestný správca obstarával stroje vo vyššej výbave i kvalite ako ostatné samosprávy, čo sa malo odraziť na výslednej cene. "V rámci súťaží iných krajov sa obstarávali iné typy vozidiel ako tie, ktoré súťažila SC KSK. Disproporcia v cenách vznikla z dôvodu rozdielnej technickej špecifikácie predmetu zákazky. Porovnávať 'octaviu v základnej výbave' s 'passatom v plnej výbave' nie je možné," uviedla hovorkyňa.

Verejné obstarávanie kontroloval Útvar hlavného kontrolóra Úradu KSK, ktorý nezistil v súvislosti s vysúťaženou sumou žiadne pochybenia. "Podľa hlavného kontrolóra Ľubomíra Hudáka cena nebola v tomto prípade predmetom kontroly. Pripustil, že preukázať nehospodárnosť pri nákupe tovarov, obstaraných cez verejnú obchodnú súťaž je veľmi náročné," napísal Korzár.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok