Politici lejú do Facebooku aj pred kampaňou desaťtisíce eur. Kto dáva najviac?

ta3/ Denis Dufala
10.2.2023 00:00

Zvolebnieva sa a politické strany plánujú predvolebné kampane. Redakcia ta3 analyzovala financie, ktoré tečú do politickej reklamy na sociálnej sieti.

Politici lejú do Facebooku aj pred kampaňou desaťtisíce eur. Kto dáva najviac?
Denis Dufala

Z darov 450-tisíc eur

Hlas-SD je podľa prieskumnej agentúry AKO prvé so 17,6 %, kdežto podľa Polisu by mu patrilo druhé miesto. Oproti poslednému prieskumu AKO si Pellegriniho Hlas poškodil o 2,6 % a tak sa zmiernil jeho náskok nad stranou Smer-SD (pozn. red. podľa prieskumu agentúry Focus by vo februári Hlas volilo 20,8 % voličov).

Tlačové oddelenie strany tvrdí, že sú nateraz v prípravnej fáze kampane. Plánujú postupovať v súlade so zákonom o kampani. 

Z rozhovoru pre Denník N s podpredsedníčkou Hlasu Zuzanou Dolinkovou vyplynulo, že strana je financovaná len z prostriedkov členov. Minulý rok ohľadom financovania predseda Hlasu Peter Pellegrini vyhlásil známu vetu: "Čo si naškrabkáme, to máme." Dolinková mala minulý rok darovať strane zhruba 12-tisíc eur. Členovia podľa podpredsedníčky darujú strane tisíc eur mesačne. Na straníckom webe má Hlas zverejnený zoznam darcov od 31. decembra 2021. Súčet finančných darov pre hnutie predstavuje viac ako 449-tisíc eur.

  • Hlas: FB propagácia viac ako 1100 eur za posledné tri mesiace

Uhríková Republika predčila hnutie Sme rodina a z posledných prieskumov vyplýva, že by ju volilo 7,3 % ľudí (pozn. red. podľa februárového prieskumu agentúry Focus by Republiku volilo 8,5 % voličov). Krajne pravicoví odídenci z ĽSNS sú necelé dve percentá za OĽANO (prieskum AKO za január 2023). "Kampaň si financujeme sami, z vlastných zdrojov," informoval Ondrej Ďurica, hovorca hnutia Republika.

  • Republika: FB propagácia viac ako 900 eur za posledné tri mesiace

Hnutie SaS sa v prieskume AKO drží nad deviatimi percentami. V poradí je štvrté, za PS, ktoré má väčší náskok. Z druhej strany ich dobieha OĽANO s 8,7 % (pozn. red. podľa najnovšieho prieskumu agentúry Focus by SaS volilo 5,3 % voličov). Sulíková SaS bude informovať o svojej kampani na straníckom kongrese 22. apríla. "Konkrétny plán pre reštart našej krásnej krajiny. Teraz začíname s prípravnou fázou," informuje Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

  • SaS: FB propagácia viac ako 500 eur za posledné tri mesiace

Dankova mimoparlamentná SNS sa pohybuje tesne pod hranicou zvoliteľnosti. Na KDH strácajú viac ako dve percentá a podľa prieskumu AKO majú mierny náskok nad stranou Za ľudí (pozn. red. najnovší prieskumu agentúry Focus ukazuje, že by SNS volilo 3,6 % voličov). SNS tvrdí, že kampaň v súčasnosti pripravuje a financovať ju bude z príspevkov od štátu. K propagácii na sociálnych sieťach viac neuviedli. 

  • SNS: FB propagácia nie viac ako 200 eur za posledné tri mesiace

"Veď to je šialenstvo"

Strana Za ľudí v posledných prieskumoch stúpa. V súčasnosti by mali podľa agentúry AKO 2,9 % s miernym náskokom pred hnutím Aliancia (2,1 %). Od prieskumu AKO v decembri zaznamenali Za ľudí 1,2-percentný nárast (pozn. red. podľa najnovšieho prieskumu agentúry Focus by Za ľudí volilo 1 % opýtaných voličov). Do parlamentu by sa strana s aktuálnym počtom percent z prieskumu nedostala. Do predvolebnej kampane má ísť hnutie s transparentným účtom. Financovať kampaň hnutia budú členovia strany a príspevok štátu za voľby v roku 2020.

Za ľudí kampaň podľa ich slov neriešia. "Robíme presne to, čo sme začali v marci 2020. Naša volebná kampaň sú naše výsledky, ktoré sme dosiahli. Neklameme ľudí, nekradneme, makáme, nemárnime čas osobnými útokmi, ale presadzujeme riešenia pre ľudí. Naše záväzky v oblasti boja proti korupcii, transparentného a férového IT, reformy eurofondov sú splnené. Určite sa nebudeme zúčastňovať na hitparáde populizmu, ktorú už začali ostatné volebné strany. Sľubujú ľuďom to, čo nikdy nemôžu splniť, len na poslednej schôdzi predložili návrhy s rozpočtovým dopadom za viac ako dve miliardy eur. Veď to je šialenstvo," vysvetľuje komunikačné oddelenie Za ľudí.

Na otázku, akú výšku finančných prostriedkov použije v kampani, Za ľudí uviedla: "Strana Za Ľudí nedostala žiadne peniaze v igelitkách, alobale, v kozmetickej taštičke, alebo naškrabkané v krabici od šampanského. Naše financovanie je transparentné a čisté a výdavky v kampani budú prísne v súlade so zákonom a v rámci stanoveného limitu."

"Za nami nie sú žiadni oligarchovia, alebo skrytí sponzori, ktorí si svoju investíciu vyberú cez predražené zákazky, alebo IT tendre ako to vidíme pri nominantoch strany Smer 1 alebo Smer 2," dodáva komunikačné oddelenie.

Kampaň bude Remišovej hnutie zameriavať na regióny, kde majú podľa vyjadrení pevné zastúpenie. Tomu má zodpovedať veľká časť kampane Za ľudí. "Jedno osobné stretnutie je viac ako 10 bilboardov a to bude aj filozofia našej kampane," vysvetľuje strana Za ľudí.

  • Za ľudí: FB propagácia 453 eur za posledné tri mesiace

Mimoparlamentná strana Aliancia, ktorá zastupuje maďarskú menšinu na Slovensku je podľa januárového prieskumu AKO pod hranicou zvolenia s 2,1 % hlasov. Strana sa usiluje "o korektné vzťahy a otvorenosť s politickými stranami a politikmi na Slovensku a v Maďarsku. Prehlbovanie a rozširovanie maďarsko-maďarských a ďalších cezhraničných vzťahov považuje za obzvlášť dôležité," opisuje Aliancia vo svojich stanovách.

"V tomto volebnom období Aliancia má najviac župných poslancov - 54. Tento výsledok sme dosiahli vďaka tomu, že so svojimi voličmi v regiónoch sme v úzkom kontakte aj počas volebného obdobia, nielen v čase kampane. Predvolebnú politickú kampaň sme nezačali," vysvetľuje Klára Magdeme. Výdavky spojené s kampaňou bude strana viesť na transparentnom účte. Financie má strana zaobstarať pomocou úverov a príspevku od štátu.

  • Aliancia: FB propagácia viac ako 1600 eur za posledné tri mesiace

Politická záhada

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová informovala o založení novej politickej strany Jablko na svojej sociálnej sieti. Má to byť moderná, stredová a proeurópska strana. "Je sviežou alternatívou k súčasným politickým stranám, ktoré sú ideovo alebo ľudsky vyprázdnené a už nedokážu dať ľuďom nádej," priblížila na sociálnej sieti.

Ďuriš Nicholsonová opustila stranu SaS ešte v roku 2021 po nezhodách vo vízii eurofondov, ktoré vyústili v konflikt so šéfkou Za ľudí Veronikou Remišovou. V prieskumoch hnutie Jablko zaznamenané v súčasnosti nie je. 

Na otázky ta3 ohľadom predvolebnej kampane a jej financovania strana Jablko neodpovedala.

  • Jablko: FB propagácia 166 eur za posledných 30 dní

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok