Politici lejú do Facebooku aj pred kampaňou desaťtisíce eur. Kto dáva najviac?

ta3/ Denis Dufala
10.2.2023 00:00

Zvolebnieva sa a politické strany plánujú predvolebné kampane. Redakcia ta3 analyzovala financie, ktoré tečú do politickej reklamy na sociálnej sieti.

Politici lejú do Facebooku aj pred kampaňou desaťtisíce eur. Kto dáva najviac?
Denis Dufala

Najúspešnejšie politické hnutie v posledných parlamentných voľbách OĽANO má podľa posledných prieskumov AKO KO 8,7 % (pozn. red. februárový prieskum ukazuje, že by OĽANO získalo 6,4 % hlasov). Doťahuje sa tak na klesajúcu SaS, ktorá je v súčasnosti nad OĽANO len o pár desatín percent vyššie.

Na otázku, akú výšku finančných prostriedkov využijú na kampaň, mediálny tím OĽANO odpovedal, že o tejto veci bude rozhodovať predsedníctvo. Do nasledujúcich volieb má OĽANO zriadiť transparentný účet. "Narozdiel od iných strán naše hnutie nemá za sebou žiadnych oligarchov a pochybné financovanie. Disponujeme len peniazmi zo štátneho príspevku za výsledky vo voľbách, a nimi budeme financovať aj túto kampaň," ohradzuje sa OĽANO. Kampaň hnutia ešte nezačala a na sociálnych sieťach podľa nich prebieha bežná propagácia. 

  • OĽANO: FB propagácia viac ako 7,5-tisíc eur za posledné tri mesiace

Najvyšší počet reklám 

Ficov Smer klesol podľa prieskumu AKO z januára na 15,9 % len o nepatrný zlomok percent, podľa Polisu by však získal 21 % a skončil by prvý (pozn. red. podľa najnovšieho prieskumu agentúry Focus by Smer volilo 14,6 % voličov). Zo slovenských politikov propagoval viac ako 120 platenými príspevkami podpredseda strany Ladislav Kamenický. S najvyšším počtom propagovaných príspevkov nasledovali Monika Beňová, Richard Takáč a Juraj Blanár. Na otázky ta3 ohľadom predvolebnej kampane a jej financovania strana Smer-SD zatiaľ neodpovedala. 

  • Smer-SD: FB propagácia viac ako 7,3-tisíc eur za posledné tri mesiace

Aj keď Marian Kotleba prišiel o mandát poslanca NR SR, je stále predsedom strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Januárový prieskum agentúry AKO ukázal, že hnutie je hlboko pod hranicou zvoliteľnosti (pozn. red. najnovší prieskum agentúry Focus ukazuje Kotlebovcov na úrovni 2,9 % medzi SNS a Modrou koalíciou).

  • Marian Kotleba: FB propagácia viac ako 5,4-tisíc eur za posledné tri mesiace

Bez Smeru, OĽANO a extrémistov

O Modrej koalícii sa dozvedáme len v posledných týždňoch. Ide o projekt expremiéra Mikuláša Dzurindu a nezaradeného poslanca Miroslava Kollára. Identifikujú sa ako liberálno-konzervatívna strana, ktorá má bojovať o to, aby sa k vláde nedostal Smer, extrémisti ani OĽANO. V posledných prieskumoch strana zatiaľ nefigurovala (pozn. red. podľa februárového prieskumu agentúry Focus by si Modrá koalícia našla 2 % priazeň u opýtaných voličov).

Kampaň doposiaľ nezačali. "Momentálne finalizujeme obsahový aj finančný plán kampane," tvrdí Kancelária strany Modrá koalícia. Spustiť prvú fázu kampane plánujú na jari a jej podoba má závisieť od spoluprác, ktoré Modrí nadviažu. "Predpokladáme, že náš vklad do kampane sa bude pohybovať v rádoch stotisícov," dodáva Modrá koalícia.

Na otázky ta3, či plánujú vytvoriť transparentný účet odpovedali: "Štandardne v zmysle zákona mávame transparentné účty pre každé voľby, rovnako to bude aj pre potreby kampane do predčasných parlamentných volieb."

Primárnym zdrojom financií na kampaň Modrej koalície (predtým strana Spolu-OD) majú byť peniaze zo štátneho príspevku, ktoré si ušetrili na kampaň. Hovoria, že zatiaľ nemajú žiadnych sponzorov ani darcov. 

Kampaň chcú viesť štandardnými komunikačnými kanálmi. Plánujú využiť aj nové prostriedky kampane, ktoré doposiaľ v politickej propagácii významne využívané neboli. Predpokladajú, že využijú formu intenzívnejšej kontaktnej kampane (pozn. red. osobnejšiu formu propagácie strany). "Naposledy sme platili reklamu na sociálnych sieťach v rámci kampane v regionálnych a komunálnych voľbách,” tvrdí Modrá koalícia.

  • Modrá koalícia: FB propagácia Vladimíra Bilčíka, člena predsedníctva - viac ako 4000 eur za posledné tri mesiace

KDH má podľa TASR rokovať s Modrou koalíciou aj napriek tomu, že minulý týždeň vyhlásilo, že do budúcich volieb pôjde samostatne. Diskutovať majú o hodnotách, programe strany a personálnom obsadení. Kresťanské hnutie má podľa posledných prieskumov AKO 6,2 % a približuje sa tak ku Kollárovmu hnutiu Sme rodina (pozn. red. podľa najnovšieho prieskumu agentúry Focus by KDH získalo 6,9 % voličov).

"Podľa diania v parlamente vidíme, že kampaň sa už sa začala. Kampaň povedieme cez transparentný účet," informuje Lenka Halamová, hovorkyňa KDH. Peniaze bude mať KDH podľa nej najmä zo štátneho príspevku, z úveru a od darcov. "Predpokladáme, že budeme mať desiatky až stovky darcov najmä z radov členov a sympatizantov hnutia," dodáva Halamová. 

Hnutie, ktoré vedie prešovský župan Milan Majerský, pripravuje komplexnú kampaň s prvkami inovatívnosti. Sociálne siete podľa nich názoru slúžia ako nástroj na prezentáciu postojov strany smerom k verejnosti.

  • KDH: FB propagácia viac ako 1,6-tisíc eur za posledné tri mesiace

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok