Jablko aj Modrá koalícia. Do boja o parlamentné kreslá vstupujú nové politické subjekty

ta3/Alžbeta Múcsková
2.2.2023 00:00

V utorok sa parlament dohodol na termíne predčasných volieb. Konať by sa mali 30. septembra. Mnohí politici predstavili Slovensku nové a staronové politické strany, hnutia a koalície. Najviac zarezonovali projekt europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej s názvom Jablko a koalícia Mikuláša Dzurindu, SPOLU a možných ďalších strán, ktorá nesie názov Modrá koalícia.

Jablko aj Modrá koalícia. Do boja o parlamentné kreslá vstupujú nové politické subjekty
TASR - Jaroslav Novák

Ďalšími novými stranami by mohli byť Alternatíva pre Slovensko, Maďarská Regionálna Strana, Prosperita a rozvoj - občanov, Dobrý deň Slovensko a Nevakcinovaní - Sapere aude. Na Slovensku funguje už vyše 160 politických strán a hnutí. Na založenie novej strany musia jej zakladatelia vyzbierať aspoň 10 000 podpisov. Následne ich odovzdajú ministerstvu a požiadajú o registráciu. Ak splnia všetky zákonné podmienky, ministerstvo vnútra následne stranu zaregistruje.

Nicholsonovej Jablko

Lucia Ďuriš Nicholsonová predstavila založenie novej strany Jablko. Označila ju za stredovú a proeurópsku. "Jablko každý pozná, je na každom slovenskom stole, v každej domácnosti. Jablká pestujú ľudia na Kysuciach, pri Komárne, v Senici aj v Novej Sedlici. Jablko nerozdeľuje, jablko spája. Jablká sú rôzne, ale predsa majú veľa spoločného tak, ako ľudia na Slovensku," uviedla Nicholsonová na stránke vznikajúceho politického subjektu. 

Strana sľubuje viac peňazí pre regióny. Zameriavať sa chce na potreby ľudí. "Nechceme len sedieť, prizerať sa a nadávať," píše na stránke. Medzi jej ciele patria dobré zdravotníctvo, vzdelávanie na úrovni 21. storočia a pocit bezpečia. Chce, aby sa ľudia radi vracali zo zahraničia či z Bratislavy späť do rodných regiónov. 

Strana už síce zbiera podpisy na svoje oficiálne založenie, avšak do volieb pravdepodobne nepôjde sama. „Pri rokovaniach o spájaní som narážala na to, že ľudia, ktorí dnes majú politické strany, nám hovorili: vy nie ste strana, my vám povieme, ako si to predstavujeme, dáme vám jedno miesto v predsedníctve a to je všetko,“ priznala Nicholsonová v rozhovore pre Aktuality.

Podľa portálu Aktuality spolupracuje s Ábelom Ravaszom, bývalým politikom z Most-Híd a oslovila exministra kultúry Daniela Krajcera. Ten sa však podľa jej slov ešte nevyjadril naisto. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok