Politici lejú do Facebooku aj pred kampaňou desaťtisíce eur. Kto dáva najviac?

ta3/ Denis Dufala
10.2.2023 00:00

Zvolebnieva sa a politické strany plánujú predvolebné kampane. Redakcia ta3 analyzovala financie, ktoré tečú do politickej reklamy na sociálnej sieti.

Politici lejú do Facebooku aj pred kampaňou desaťtisíce eur. Kto dáva najviac?
Denis Dufala

Aktualizované s výsledkami februárových predvolebných prieskumov agentúry Focus pre reláciu Na Telo

Väčšina politických subjektov v súčasnosti propagáciu zameriava najmä na sociálne siete. Aj mimo obdobia volebnej kampane tak platia jednotlivé politické strany za propagáciu svojich profilov a hnutí nemalé peniaze. Predvolebná kampaň začína dňom vyhlásenia volieb. Zatiaľ vieme len o termíne konania parlamentných volieb, ktoré by mali byť 30. septembra 2023.

Ide najmä o platformu Facebook, do ktorej politici už teraz lejú tisícky eur. Najvyššiu sumu za posledných 90 dní do reklamy na facebooku, čo sa týka politického zviditeľnenia, naliali členovia Progresívneho Slovenska, Sme rodina, OĽANO a Smeru-SD.

Stropom pre náklady politickej kampane jednej strany do Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) sú podľa zákona tri milióny eur. Termín volieb ešte musí vyhlásiť predseda NR SR, Boris Kollár. 

Progresívci propagujú

Progresívne Slovensko (PS) sa podľa posledných prieskumov AKO drží na treťom mieste s 13,2 % hlasov (pozn. red. podľa februárového prieskumu agentúry Focus by si PS našlo 11 % voličov) a doťahuje sa tak na Smer (15,9 %). Najvyššiu sumu za sledované obdobie 90 dní nalialo PS prostredníctvom Facebooku do profilu Michala Šimečku v hodnote viac ako 11-tisíc eur. 

"V súčasnosti prebiehajú prípravy na volebnú kampaň, ostrá kampaň sa začne až neskôr," uviedol pre ta3 Radovan Choleva, šéf komunikačného oddelenia PS. O finančných prostriedkoch na kampaň hnutie stále rokuje, bude zostavené najmä z darov, príspevku od štátu a pôžičiek. Strana plánuje založiť transparentný účet.

  • Progresívne Slovensko: FB propagácia - viac ako 22,6-tisíc eur za posledné tri mesiace

Prostriedky, ktoré putovali do reklamy sme získali súčtom vynaložených finančných prostriedkov predstaviteľov jednotlivých politických strán z facebookovej, reklamnej databázy. Redakcia ta3 sledovala dáta k 7. februára v časovom rozmedzí od 8. novembra 2022 do 5. februára 2023. Nie vo všetkých prípadoch šlo o propagáciu konkrétneho hnutia, ale aspoň jedného predstaviteľa alebo člena politického subjektu. 

Sme rodina je najsilnejším mlynským kolesom v súčasnej vláde. Podľa januárového prieskumu agentúry AKO by hnutie získalo 6,8 % hlasov (pozn. red. podľa najnovšieho prieskumu agentúry Focus by stranu volilo 7,7 % voličov). Kollárovu rodinu by v prieskume preskočila Republika, ktorú by volilo 7,3 % voličov (pozn. red. podľa najnovšieho prieskumu Focus si polepšili na 8,5 % hlasov opýtaných). Boris Kollár 27. januára tvrdil, že si vie predstaviť spoluprácu s Modrou koalíciou.

Za posledný mesiac zaplatilo hnutie za reklamu viac ako 7600 eur. Na otázky ta3 ohľadom predvolebnej kampane a jej financovania hnutie do uzávierky neodpovedalo.

  • Sme rodina: FB propagácia - viac ako 11-tisíc eur za posledné tri mesiace, z toho viac ako 3000 eur šlo do profilu Petry Krištúfkovej

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok