Koľko zaplatíte za diaľničné známky v okolitých krajinách? Na Slovensku zdraželi

ta3/dp
8.2.2023 00:00

Diaľničné známky od 1. januára na Slovensku zdraželi o 20 percent. Ceny sa upravovali aj v ďalších európskych krajinách. Cestujete do Rakúska, Česka, Maďarska či Poľska? Prinášame prehľad informácií, ktoré vám priblížia, aká je v súčasnosti cena diaľničných známok v týchto krajinách a ako si ich zaobstaráte.

Diaľnica D1 Jánovce Jablonov 1140px (TASR/Oliver Ondráš)
TASR/Oliver Ondráš

Rakúsko

Všetky vozidlá s maximálnou povolenou hmotnosťou do 3,5 tony jazdiacie po diaľnici alebo po spoplatnenej rýchlostnej ceste v Rakúsku, potrebujú platnú diaľničnú známku. V ponuke sú klasické samolepiace diaľničné známky, ale aj elektronické.

Samolepiace sa dajú zakúpiť na čerpacích staniciach v Rakúsku a aj v pohraničných oblastiach na Slovensku. Tie elektronické vodiči zakúpia cez oficiálnu stránku asfinag.at, ktorá je preložená aj do slovenského jazyka.  

Ceny diaľničných známok

Vozidlá do 3,5 tony: 

  • 10-dňová = 9,90 eura,
  • 2-mesačná = 29 eur,
  • ročná = 96,40 eura.

Motocykle:

  • 10-dňová = 5,80 eura,
  • 2-mesačná = 14,50 eura,
  • ročná = 38,20 eura.

Digitálna ročná diaľničná známka má v závislosti od dátumu nákupu maximálnu dobu platnosti v trvaní 14 mesiacov, a to od 1. decembra predchádzajúceho roku do vrátane 31. januára nasledujúceho roka. Ak zakúpite digitálnu ročnú diaľničnú známku po 1. decembri, doba platnosti sa tým nepredĺži. V Rakúsku sú spoplatnené aj prechody cez tunely a horské priechody. Výška pokuty za chýbajúcu alebo neplatnú diaľničnú známku sa môže vyšplhať do výšky 120 eur.

Zoznam všetkých spoplatnených úsekov v Rakúsku nájdete TU.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok