Koľko zaplatíte za diaľničné známky v okolitých krajinách? Na Slovensku zdraželi

ta3/dp
8.2.2023 00:00

Diaľničné známky od 1. januára na Slovensku zdraželi o 20 percent. Ceny sa upravovali aj v ďalších európskych krajinách. Cestujete do Rakúska, Česka, Maďarska či Poľska? Prinášame prehľad informácií, ktoré vám priblížia, aká je v súčasnosti cena diaľničných známok v týchto krajinách a ako si ich zaobstaráte.

Diaľnica D1 Jánovce Jablonov 1140px (TASR/Oliver Ondráš)
TASR/Oliver Ondráš

Slovensko

V súčasnosti sa používa elektronická diaľničná známka. Zakúpenie je pohodlné a prehľadné. Diaľničnú e-známku si vodiči môžu zakúpiť cez online portál alebo mobilnú aplikáciu. Vodiči však majú na výber aj samoobslužné automaty alebo obchodné miesta.

Ceny diaľničných známok

Od 1. januára 2023 si však vodiči musia za diaľničné známky priplatiť. Cena ročnej a 365-dňovej sa zvýšila o desať eur, mesačná známka zdražela o tri eurá a 10-dňová o dve eurá. 

  • Diaľničná známka s ročnou platnosťou je platná od 1. januára príslušného kalendárneho roka, alebo odo dňa jej úhrady v príslušnom kalendárnom roku, do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka = 60 eur,
  • diaľničná známka s 365-dňovou platnosťou = 60 eur
  • diaľničná známka s 30-dňovou platnosťou = 17 eur,
  • diaľničná známka s 10-dňovou platnosťou = 12 eur.

Zoznam všetkých spoplatnených úsekov nájdete TU.

Česká republika

Najjednoduchší spôsob, ako si kúpiť českú elektronickú diaľničnú známku, je prostredníctvom e-shopu. Vodiči, podobne ako na Slovensku, môžu známku zakúpiť aj priamo na obchodnom mieste alebo v samoobslužnom automate.

Povinnosť zaobstarať si elektronickú diaľničnú známku platí pre motorové vozidlá najmenej so štyrmi kolesami, ktorých najvyššia povolená hmotnosť je najviac 3,5 tony. Na prípojné vozidlá a motocykle sa povinnosť nevzťahuje. Avšak od 1. januára 2021 sa rozšíril zoznam vozidiel, ktoré sú oslobodené.

Ceny diaľničných známok

  • 10-dňová známka = 310 Kč (13 eur),
  • 30-dňová známka = 440 Kč (18 eur),
  • ročná známka = 1500 Kč (okolo 63 eur),
  • pre majiteľov vozidiel na pohon zemný plyn alebo biometán sa cena všetkých typov diaľničných známok znižuje o 50 percent.

Vodičovi, ktorého systém odhalí na spoplatnenom úseku diaľnice v Česku bez platnej elektronickej diaľničnej známky, hrozí pokuta až do výšky 20-tisíc Kč (takmer 840 eur).

Zoznam všetkých spoplatnených úsekov v Česku nájdete TU.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok