Koľko zaplatíte za diaľničné známky v okolitých krajinách? Na Slovensku zdraželi

ta3/dp
8.2.2023 00:00

Diaľničné známky od 1. januára na Slovensku zdraželi o 20 percent. Ceny sa upravovali aj v ďalších európskych krajinách. Cestujete do Rakúska, Česka, Maďarska či Poľska? Prinášame prehľad informácií, ktoré vám priblížia, aká je v súčasnosti cena diaľničných známok v týchto krajinách a ako si ich zaobstaráte.

Diaľnica D1 Jánovce Jablonov 1140px (TASR/Oliver Ondráš)
TASR/Oliver Ondráš

Maďarsko

V Maďarsku je možné zakúpenie len elektronických diaľničných známok, ktoré však majú svoje špecifiká. Ich cena sa líši v závislosti od kategórie vozidla. Zakúpiť je ich možné elektronicky prostredníctvom portálu autovignet.hu a cez mobilnú aplikáciu, ale aj na čerpacích staniciach či hraničných priechodoch.

Ceny diaľničných známok

Osobné motorové vozidlá (až 7 osôb):

  • 10-dňová = 19,64 eura,
  • mesačná = 31,79 eura,
  • ročná = 175,68 eura,
  • ročná župná = 20,43 eura.

Ročná diaľničná známka predstavuje platnosť od 1. januára do 31. januára budúceho kalendárneho roka. Pokuta za chýbajúcu známku môže byť aj vo výške 160 eur. 

Zoznam všetkých spoplatnených úsekov v Maďarsku nájdete TU.

Poľsko

V Poľsku sa taktiež rozlišujú kategórie vozidiel. Avšak neplatí sa suma za známku na určité časové obdobie, ale poplatok za úsek, ktorý vodiči využili. Rýchlostné cesty v Poľsku sú pre vozidlá do 3,5 tony oslobodené od mýta, platí sa len za využívanie diaľnic.

Cena za úseky

Sumu za úseky, ktoré vodič využije, je možné vypočítať prostredníctvom stránky etoll.gov.pl. Funguje to tak, že vodič si na začiatku spoplatneného úseku vyzdvihne lístok a na jeho konci uhradí sumu za jeho využitie. Využívanie elektronického mýta je možné len pre vozidlá nad 3,5 tony. 

Zoznam všetkých spoplatnených úsekov v Poľsku nájdete TU.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok