FOTO: Challenger, Leopard i Abrams. Ako zmenia dodávky západných tankov vývoj vojny na Ukrajine?

ta3/nf
2.2.2023 06:00

Rozhodnutie koalície západných krajín dodať moderné bojové tanky Ukrajine bolo zásadným momentom v takmer rok pretrvávajúcom konflikte. Ako a do akej miery to ovplyvní vývoj vojny?

FOTO: Challenger, Leopard i Abrams. Ako zmenia dodávky západných tankov vývoj vojny na Ukrajine?
TASR/AP

Challenger, Leopard, Abrams

Ak by mala Ukrajina viac tankov, mohla by sa pokúsiť viesť súčasne niekoľko útočných operácií na rôznych miestach, ako to urobila minulý rok na severe aj juhu. Potom je ešte potrebná dodatočná podpora, ktorú armáda nazýva "manéver kombinovaných zbraní".

Spojené kráľovstvo neposiela Ukrajine len 14 tankov Challenger, ale aj 30 delostreleckých samohybných diel a obrnených vozidiel na prepravu a ochranu vojakov.

Nový balík vojenskej podpory zahŕňa aj vozidlá na prerážanie mín a tiež také, ktoré disponujú plošinou na vytvorenie mostov. Inými slovami, základné prvky potrebné pre akúkoľvek útočnú operáciu. USA poskytnú Ukrajine viac ako 100 obrnených vozidiel Bradley a Stryker a Nemecko dodá 40 bojových vozidiel pechoty Marder a aj tanky. Challenger 2, Leopard 2 a M1 Abrams sú rýchlejšie ako väčšina ruských tankov, s rýchlosťou vyššou ako 40 km za hodinu.

Aby bola Ukrajina úspešná pri rýchlom zabratí svojho územia, pravdepodobne by sa mala vyhnúť mestským oblastiam, kde by boli tanky náchylnejšie na útok. Rusko už na začiatku vojny pri svojom neúspešnom pokuse o obkľúčenie Kyjeva ukázalo, že dlhý zástup tankov na ceste je ľahkým cieľom.

Ben Barry z IISS však varuje, že Rusko strávilo posledných pár mesiacov posilňovaním obranných pozícií pomocou zákopov a pascí na tanky.

Západné tanky sú asi o 20 ton ťažšie ako ich ruské náprotivky. Dodatočné pancierovanie poskytuje lepšiu ochranu, ale tiež znamená, že tanky môžu byť príliš ťažké na to, aby prešli cez niektoré provizórne mosty. Rusko aj Ukrajina zničili niekoľko mostov, aby spomalili postup vojsk.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok