FOTO: Challenger, Leopard i Abrams. Ako zmenia dodávky západných tankov vývoj vojny na Ukrajine?

ta3/nf
2.2.2023 06:00

Rozhodnutie koalície západných krajín dodať moderné bojové tanky Ukrajine bolo zásadným momentom v takmer rok pretrvávajúcom konflikte. Ako a do akej miery to ovplyvní vývoj vojny?

FOTO: Challenger, Leopard i Abrams. Ako zmenia dodávky západných tankov vývoj vojny na Ukrajine?
TASR/AP

Nemecko oznámilo, že pošle tanky Leopard 2 a USA potvrdili dodávku tankov M1 Abrams. Spojené kráľovstvo aj Poľsko tiež prisľúbili vojenskú pomoc a očakáva sa, že ďalšie krajiny ich budú nasledovať. Niektorí komentátori vojny tento krok označili za potenciálneho "gamechangera" (pozn.red. niekto alebo niečo, čo môže výrazne ovplyvniť dianie danej situácie), píše britský spravodajský web BBC.

Vedúci pracovník Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) Ben Barry povedal BBC, že západné tanky prinesú zmenu. Bývalý brigádny generál britskej armády však varuje, že doterajšie sľuby sa pravdepodobne neukážu ako rozhodujúce.

Len tanky bitky nevyhrávajú

V modernej vojne sú tanky kľúčovým prvkom pri ofenzívnych operáciách, ako sa dostať cez nepriateľské línie a znovu dobyť svoje územie. Pri ich efektívnom využití poskytujú mobilnú palebnú silu a zároveň ochranu. Sústredené vo väčšom počte môžu odraziť nepriateľskú obranu. Potrebujú však aj podporu delostrelectva, aby najprv oslabili túto obranu a potom podporu pechoty, aby udržala znovu dobyté územie.

História ukazuje, že samotné tanky nevyhrávajú bitky. Briti prvýkrát použili stovky tankov v bitke pri Cambrai v novembri roku 1917, aby ukončili patovú situáciu statickej zákopovej vojny. Spočiatku robili významné pokroky, ale veľa tankov sa pokazilo a nemecká protiofenzíva zmenila britské zisky na straty. V roku 1940 ich použili ustupujúce britské a francúzske armády v Arrase na zastavenie nacistickej invázie, čo umožnilo následnú evakuáciu britských jednotiek z Dunkirku.

Ukrajina však dala jasne najavo, že chce zbrane nielen na zastavenie akejkoľvek potenciálnej ruskej ofenzívy, ale aj na opätovné dobytie vlastného územia. Pre Ukrajinu by nemalo zmysel rozptýliť svoje dodatočné tanky cez frontovú líniu dlhú viac ako 1000 km. Na prelomenie ruskej obrany bude musieť sústrediť svoje sily približne na oblasť širokú medzi päť až 20 km.

Bývalý plukovník britského kráľovského armádneho tankového pluku Hamish de Bretton-Gordon povedal, že na počte záleží. Obrnená brigáda pre významnú útočnú operáciu by normálne použila najmenej 70 tankov. Takže viac ako 100 západných bojových tankov dodaných Ukrajine, môže znamenať výrazný rozdiel vo vývoji konfliktu, uviedol Bretton-Gordon.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok