Španielsko dodá Ukrajine tanky Leopard, techniku vezme vlastnej armáde

ta3 tasr
1.2.2023 09:38

Španielsko dodá Ukrajine štyri až šesť tankov Leopard nemeckej výroby. Súčasne tiež vycvičí až desať posádok a techniky, píše denník El País. Tanky vezme zo svojich armádnych zásob. Kľúčová je podľa denníka rýchlosť dodávok, pretože Kyjev plánuje nasadiť prvé tankové jednotky s Leopardmi na bojisko už na jar.

Leopard 2
TASR/AP

Španielsko už skôr vyjadrilo ochotu poslať Ukrajine tanky Leopard a zámer potvrdilo po tom, čo v januári Nemecko ohlásilo, že Kyjevu tieto zbrane poskytne. Madrid tvrdil, že chce konať v koordinácii s ďalšími krajinami, ktoré majú taký úmysel.

Podľa vládnych zdrojov sa Madrid spočiatku chystá Ukrajine odovzdať štyri až šesť kusov týchto tankov, píše denník El País. Konečný počet ale bude záležať na mnohých okolnostiach. Madrid zrejme pošle techniku zo svojich armádnych rezerv, tieto stroje ale neboli dlhšiu dobu používané a tak potrebujú mimoriadnu údržbu. Podľa niektorých zdrojov by španielske tanky mohli slúžiť na nebojové účely – napríklad ako ťahače.

Kľúčovým faktorom pre dodávku je čas, pretože Kyjev by chcel nasadiť tankové jednotky s nemeckými strojmi už na jar. Madrid poskytne aj výcvik ukrajinským vojakom, ktorý by mal trvať dva a pol mesiaca. "To je mimoriadne krátka doba, ktorá je však hodnotená ako dostatočná, pokiaľ žiaci už majú skúsenosti s bojovými tankami," píše denník El País. Za rovnakú dobu by španielska armáda mala sprevádzkovať aj Ukrajine určené tanky.

Na konci januára nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že Nemecko v prvom kroku dodá Ukrajine 14 tankov Leopard 2A6. K dodávke by sa mali pridať aj ďalšie európske krajiny, napríklad Poľsko, Fínsko, Holandsko či Portugalsko. Štyri tanky pošle Ukrajine Kanada. Zaslanie svojich tankov M1 Abrams sľúbili aj Spojené štáty. Kyjev počíta s tým, že v prvej vlne dostane 120 až 140 západných tankov, uviedol tento týždeň ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. Nie je však jasné, ako rýchlo sa podarí tanky odovzdať.

Podľa agentúry EFE má španielska armáda 347 tankov Leopard. Zhruba 110 z nich sú staršie verzie Leopard 2A4 a 239 potom v modernejšej verzii 2E. Madrid vyjadril ochotu poskytnúť tieto stroje Ukrajine už vlani. Jednalo sa o dlhodobo nepoužívané tanky z rezerv. Španielsko nakoniec dodávku neuskutočnilo, pretože armáda uviedla, že sú stroje v príliš zlom technickom stave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok