FOTO: Challenger, Leopard i Abrams. Ako zmenia dodávky západných tankov vývoj vojny na Ukrajine?

ta3/nf
2.2.2023 06:00

Rozhodnutie koalície západných krajín dodať moderné bojové tanky Ukrajine bolo zásadným momentom v takmer rok pretrvávajúcom konflikte. Ako a do akej miery to ovplyvní vývoj vojny?

FOTO: Challenger, Leopard i Abrams. Ako zmenia dodávky západných tankov vývoj vojny na Ukrajine?
TASR/AP

Nečakané nočné útoky

Bretton-Gordon, ktorý velil brigáde britských tankov Challenger, uviedol, že jednou z veľkých výhod západných tankov je ich schopnosť bojovať v noci. Nočné zameriavače a termovízna kamera sú u nich štandardom. Len vyspelejšie ruské tanky, ako T-90, sú vybavené na boj v noci. Útoky pod rúškom noci tiež pridávajú prvky prekvapenia.

Najväčšou výzvou pre Ukrajinu bude logistika. To znamená, udržiavanie dostatku paliva, munície a náhradných dielov. Ukrajina si nielen musí udržiavať svoj starý arzenál zo sovietskej éry, ale musí sa tiež starať o čoraz zložitejší inventár zbraní dodávaných Západom.

Napríklad, britské tanky Challenger 2 nepoužívajú rovnakú muníciu NATO, ako nemecké Leopardy či americké Abramsy. Challenger 2 sa už ani nevyrába, dokonca aj britská armáda musela vymeniť niektoré náhradné diely zo svojej existujúcej flotily.

Vedúci pracovník IISS Ben Barry uviedol, že ukrajinskí inžinieri môžu byť oboznámení s opravami dieselových motorov, aké sú použité v tankoch Leopard a Challenger. Povedal však, že Abrams vyrobený v USA beží na komplikovanejšom motore s plynovou turbínou. Taktiež spotrebuje približne dvojnásobné množstvo paliva ako Leopard nemeckej výroby.

Ak budú sľuby Západu splnené, ukrajinské ozbrojené sily by mohlo posilniť viac ako 100 tankov. To by stále výrazne zaostávalo za tým, čo požadoval ukrajinský vojenský veliteľ. Minulý rok v októbri generál Valerij Zalužnyj povedal, že Ukrajina potrebuje na plánovanú tohtoročnú ofenzívu ďalších 300 tankov, 700 bojových vozidiel a 500 húfnic. Môže sa však stať, že dostane len polovicu z požadovaného.

Výcvik potrebný na zbrane bude tiež trvať niekoľko týždňov, ak nie mesiacov. Stále tiež nie je jasné, kedy všetko toto vojesnké vybavenie dorazí na Ukrajinu. USA naznačili, že ich 31 tankov M1 Abrams nemusí byť pripravených niekoľko mesiacov. Ukrajina tiež čaká na odpoveď Západu na jej opakovanú žiadosť o moderné bojové lietadlá. Pozemná armáda bude potrebovať ochranu zo vzduchu.

Západní predstavitelia dúfali, že Ukrajina bude môcť začať ofenzívu už túto jar. Veria, že teraz je tu príležitosť, kým sa Rusko pasuje s náborom a obnovou vyčerpaných vojenských síl a dopĺňaním zmenšujúcich sa zásob munície.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok