Top udalosti týždňa: Zmena ústavy, Česi si zvolili nového prezidenta. Nemecko pošle Ukrajine tanky Leopard 2

ta3 TASR ČTK
29.1.2023 18:07

Predstavitelia bývalej koalície sa dohodli na texte zmeny Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Miloša Zemana na Pražskom hrade strieda Petr Pavel. Nemecko oficiálne súhlasí s dodaním nemeckých tankov Leopard 2 ukrajinskej armáde, ktorá sa bráni ruskej invázii. Pozrite sa s nami na top udalosti tohto týždňa.

Milióny eur pre OĽANO i Smer. Stranám vyplatia príspevky za výsledky vo voľbách
TASR/Jakub Kotian

Leopardy pre Ukrajinu

Nemecko poskytne Ukrajine najmenej jednu rotu tankov Leopard 2, pričom to povolí aj spojencom. Tieto tanky sa považujú za moderné vojenské vozidlá, ktoré by významne posilnili ukrajinské sily. Portál CNN zhrnul všetko potrebné o tankoch Leopard 2, geopolitických hádkach okolo nich a o tom, prečo sú pre Ukrajinu tak dôležité.

Rozhodnutie poskytnúť Ukrajine tanky Leopard 2 je veľkým krokom k zastaveniu Ruska, reagoval v stredu na rozhodnutie Berlína poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý zároveň nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi poďakoval. Rozhodnutie Berlína vzápätí privítali Británia, Francúzsko, Fínsko, Španielsko a Holandsko.  

Wagnerovci verbovali aj na Slovensku

V exkluzívnom rozhovore pre ta3 povedal dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď, že Wagnerovci verbovali aj na Slovensku. "Áno, evidujeme. Snažili sa verbovať aj na Slovensku. Či boli úspešní je ťažko povedať. Veľakrát sa ľudia k tomu nepriznajú, aj keď vstúpia do tej organizácie," uviedol Naď.

Poslanec národnej rady sa vyjadril aj k strane OĽANO. Už vraj nie je podľa neho tým, čím bývala. Keď do hnutia v roku 2018 vstupoval, vymedzovalo sa voči korupcii a nie voči ľuďom. Teraz hovorí, že hnutie sa už k svojej prapodstate nevráti. Dočasne poverený minister obrany vysvetlil, prečo uvažuje nad odchodom z OĽANO, či sa má Slovensko čím brániť v prípadne napadnutia, a čo vieme Ukrajine ešte ponúknuť.

Celý rozhovor s Jaroslavom Naďom si môžete pozrieť nižšie: 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok