Nemecko dodá Kyjevu tanky Leopard 2. V čom sú výnimočné a ako by pomohli Ukrajine?

ta3 mš
25.1.2023 00:00

Nemecko poskytne Ukrajine najmenej jednu rotu tankov Leopard 2, pričom to povolí aj spojencom. Tieto tanky sa považujú za moderné vojenské vozidlá, ktoré by významne posilnili ukrajinské sily. Portál CNN zhrnul všetko potrebné o tankoch Leopard 2, geopolitických hádkach okolo nich a o tom, prečo sú pre Ukrajinu tak dôležité.

Nemecko dodá Kyjevu tanky Leopard 2. V čom sú výnimočné a ako by pomohli Ukrajine?
TASR/AP

Štrnásť európskych krajín vrátane Poľska a Fínska už vlastní tieto moderné nemecké tanky, ktoré boli predstavené v roku 1979 a odvtedy boli niekoľkokrát modernizované, píše CNN. Celkovo sa v Európe nachádza približne dvetisíc vozidiel Leopard 2 v rôznych úrovniach pripravenosti.

Mnohí spojenci súhlasili s vývozom niektorých tankov do Kyjeva, ale potrebovali povolenie Nemecka. Zástupcovia tých krajín, ktoré vlastnia tanky Leopard 2, sa podľa portugalského ministerstva obrany stretli počas rokovaní na vojenskej základni Ramstein v Nemecku. Súhlasu s dodaním tankov Ukrajine predchádzal tlak na Berlín práve zo strany týchto krajín.

Rýchlosť a jednoduché manévrovanie

Každý tank Leopard 2 je vybavený 120 milimetrovým kanónom Smoothbore a 7,62 milimetrovým guľometom. Na ceste dokáže dosiahnuť rýchlosť 70 kilometrov za hodinu, v ťažkom teréne 50 kilometrov za hodinu. Rýchlosť a jednoduché manévrovanie sú jeho kľúčovými vlastnosťami.

Tanky sú zo všetkých strán chránené pred rôznymi hrozbami vrátane výbušných zariadení, mín alebo protitankových zbraní, tvrdí nemecký výrobca Krauss-Maffei Wegmann.

Odborníci predostreli aj ďalšie dôvody, prečo by sa mali Leopardy čo najskôr odoslať na Ukrajinu. V blízkosti jej hraníc sa ich nachádza veľké množstvo a v porovnaní s inými modelmi majú pomerne nízke nároky na údržbu.

Zásoby tankov Leopard 2 krajín Európy a NATO
(Zdroj: Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie)

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok