Top udalosti týždňa: Zmena ústavy, Česi si zvolili nového prezidenta. Nemecko pošle Ukrajine tanky Leopard 2

ta3 TASR ČTK
29.1.2023 18:07

Predstavitelia bývalej koalície sa dohodli na texte zmeny Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Miloša Zemana na Pražskom hrade strieda Petr Pavel. Nemecko oficiálne súhlasí s dodaním nemeckých tankov Leopard 2 ukrajinskej armáde, ktorá sa bráni ruskej invázii. Pozrite sa s nami na top udalosti tohto týždňa.

Milióny eur pre OĽANO i Smer. Stranám vyplatia príspevky za výsledky vo voľbách
TASR/Jakub Kotian

Projekt Modrá koalícia

Expremiér Mikuláš Dzurinda predstavil základy Modrej koalície. Urobil tak na piatkovej tlačovej konferencii. Zároveň predstavil členov novej strany. V rámci desiatich princípov Modrej koalície sa píše, že ide o liberálno-konzervatívnu stranu.

Podľa Dzurindu vzniká nielen politická strana, ale aj platforma spolupráce. Expremiér potvrdil pokračovanie rokovaní s KDH. Do politiky chce pritiahnuť aj mladých ľudí a niektoré známe osobnosti. O pozíciu lídra vznikajúcej strany sa Dzurinda uchádzať nechce, ale ani neuhne. Nečaká ani, že ho kolegovia na túto pozíciu navrhnú. Chce sa venovať mladým ľuďom zo strany, aby profesionálne rástli.    

Česko má nového prezidenta

Česko si zvolilo nového prezidenta. Nástupcom Miloša Zemana sa stal armádny generál Petr Pavel so ziskom 58,32 percent hlasov. Volebná účasť dosiahla v českých prezidentských voľbách 70,25 percent.

Komentátori sa zhodujú, že bude mať silný mandát. Získal vyše 3,3-milióna hlasov, čo je viac ako Zeman pred piatimi aj desiatimi rokmi. O novozvolenom českom prezidentovi píšu takmer všetky svetové média. Očakávajú, že na Hrad prinesie generačnú zmenu. K prezidentkinej gratulácii Pavlovi sa vyjadrili aj niektorí slovenskí politici.

"Najkrajšia bola gratulácia od slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej. Jej prítomnosť vo volebnom štábe bola krásnym zážitkom, ktorý si budem dlho pamätať. Prišla len kvôli tomu," uviedol Pavel.


Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok