Zbrane pre Ukrajinu: Aké tanky, rakety, húfnice či drony posielajú krajiny z celého sveta?

ta3/nf
27.1.2023 06:00

Nemecko a USA potvrdili, že posielajú tanky na Ukrajinu ako prejav podpory vláde v Kyjeve. Nemecká vláda oznámila, že pošle na Ukrajinu 14 tankov Leopard 2, zatiaľ čo USA plánujú v nadchádzajúcich mesiacoch dodať 31 tankov Abrams.

Zbrane pre Ukrajinu: Aké tanky, rakety, húfnice či drony posielajú krajiny z celého sveta?
TASR/DPA

Nemecko dalo súhlas aj niekoľkým ďalším európskym krajinám, ktoré chcú na Ukrajinu poslať svoje vlastné tanky Leopard 2 nemeckej výroby. Spojené kráľovstvo, ktoré už vyčlenilo 14 vlastných tankov, tieto oznámenia privítalo. Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 poskytlo Ukrajine vojenské vybavenie viac ako 30 krajín, píše BBC.

Leopard 2

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že jeho sily naliehavo potrebujú západné bojové tanky na obranu svojho územia a vytlačenie ruských jednotiek z okupovaných oblastí. Niektorí západní predstavitelia sa domnievajú, že ruské sily sú momentálne v slabej pozícii a že tieto vyspelejšie tanky by mohli Ukrajine pomôcť zatlačiť ruské jednotky späť. Leopard 2, ktorý používa množstvo európskych krajín, sa ľahšie udržiava a vyžaduje menej paliva, ako niektoré západné alternatívy.

Namiesto zbraní NATO západné štáty ponúkali Ukrajine po ruskej invázii zbrane staršej výroby z čias Varšavskej zmluvy. Ukrajinské ozbrojené sily totiž mali vyškolenú posádku, náhradné diely aj možnosti ich údržby.

Prechod na štandardné tanky NATO by si vyžadoval celý rad logistickej podpory, ktorú Ukrajina nemala. Kyjev verí, že jeho sily sú teraz schopné použiť viac štandardného vybavenia NATO. Spojené kráľovstvo súhlasilo s poskytnutím 14 tankov Challenger 2 Ukrajine. Ide o hlavný bojový tank britskej armády.

Leopard 2 TASR/AP

Abrams

Britský Challenger 2 začal svoju službu v 90. rokoch minulého storočia, ale je výrazne pokročilejší ako iné tanky, ktoré majú ukrajinské ozbrojené sily k dispozícii. Ukrajina používala pred inváziou tanky sovietskej výroby T-72. Od Poľska, Českej republiky a ďalších krajín dostala od februára 2022 viac ako 200 kusov T-72.

Americký prezident Joe Biden oznámil, že USA pošlú na Ukrajinu 31 tankov Abrams, pričom ich označil za "najschopnejšie tanky na svete". Povedal, že USA začnú okamžite cvičiť ukrajinských vojakov, aby ich dokázali obsluhovať. Nie je však jasné, ako dlho bude trvať, kým budú samotné tanky dodané. Korešpondent BBC vo Washingtone Gary O'Donoghue hovorí, že Bidenovo oznámenie neznamená, že ich Ukrajinci budú mať ihneď.

Abrams TASR/AP
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok