Babiš kontra Pavel. Ktorý z kandidátov bude nový český prezident?

ta3/Samuel Drozda
27.1.2023 00:00

Českú republiku čaká druhé kolo prezidentských volieb. Česi si môžu vybrať medzi Petrom Pavlom a Andrejom Babišom. Voľby sa konajú v piatok 27. a v sobotu 28. januára. Pavel v prvom kole získal 35,40 % hlasov a Babiš 34,99 %. Kto nahradí na Pražskom hrade prezidenta Miloša Zemana?

Česko si v druhom kole volí prezidenta. Kto obsadí Pražský hrad?
TASR/AP

V prvom kole českých prezidentských volieb kandidovalo osem uchádzačov. Peter Pavel vyhral prvé kolo s 35,40 percentami hlasov, Andrej Babiš sa umiestnil druhý s 34,99 percentami a Danuše Nerudová skončila tretia s 13,92 percentami. Druhé kolo českých volieb sa bude konať 27. a 28. januára. Volebné miestnosti budú v piatok otvorené od 14.00 h. do 22.00 h., v sobotu budú otvorené od 8.00 h. do 14.00 h. Prinášame vám profily kandidátov Petra Pavla a Andreja Babiša.

Petr Pavel

Petr Pavel je vojak, generál Armády České republiky vo výslužbe a bývalý predseda vojenského výboru Severoatlantickej zmluvy (NATO). Narodil sa 1. novembra 1961. Pod jeho kandidatúru pred prvým kolom sa podpísalo 81-tisíc českých občanov. Za prioritu považuje zahraničnú politiku, energetickú nezávislosť, inovatívnu ekonomiku a čisté životné prostredie.

Kariéra vojaka

Študoval na Vysokej vojenskej škole pozemného vojska vo Vyškově, na Vojenskej akadémii v Brne a aj na King´s College London. Nepopiera svoje členstvo v Komunistickej strane Československa, avšak, označuje ho za chybu, ktorú urobil, aby sa dostal k výsadkovému útvaru v Prostějově. Pôsobil na mierovej misii UNPROFOR v bývalej Juhoslávii. Za záchranu 53 francúzskych vojakov zo základne Karin, ktorí sa zasekli medzi jednotkami Chorvátska a Srbska, dostal českú medailu Za hrdinstvo a francúzsky Vojnový kríž.

Následne velil 6. špeciálnej brigáde v Prostějove. Dostal sa aj do zahraničia, kde pôsobil na viacerých pozíciách, medzi nimi napríklad ako zástupca vojenského pridelenca ČR v Belgicku, kde potom pôsobil na európskom vrchnom veliteľstve. Keď sa vrátil do Česka, tak sa stal najskôr zástupcom a potom aj náčelníkom generálneho štábu. Následne dosiahol vrchol svojej kariéry a stal sa predseda Vojenského výboru NATO.

Boj o Pražský hrad ide do finále. Kto nahradí Miloša Zemana a stane sa novým českým prezidentom? Dozviete sa už túto sobotu v mimoriadnom vysielaní ta3. Sledujte nás od 13:30.

Ako generál vo výslužbe sa často vyjadruje k vojne na Ukrajine. "Nesmieme sa báť urobiť pre Ukrajinu viac – ponúknuť napríklad vojakov NATO a leteckú podporu, aby zabezpečili evakuačné koridory a ochranu civilistov v nich," napísal na sociálnej sieti v marci minulého roka, niekoľko dní po invázii Ruska. 

V rozhovore pre Politico o Rusoch, ktorí utekajú pred vojnou, povedal, že "odpor proti mobilizácii nie je vzburou proti režimu alebo akoukoľvek podporou Ukrajiny". V českom televíznom programe Otázky Václava Moravce uviedol, že mier by nemal byť kúpený "porážkou Ukrajiny alebo jej ochromením."

Politická kariéra

Pavel doposiaľ nemal žiadnu politickú funkciu. Založil však iniciatívu Spolu silnejší, cez ktorú počas pandémie Covid-19 sprostredkoval zbierku pre pracovníkov v prvej línii. Cez organizáciu poslal humanitárnu pomoc obetiam tornáda na Južnej Morave, ale aj na Ukrajinu po začiatku vojny.

Podporuje české členstvo v Európskej únii a NATO, dokonca si myslí, že Česko by malo byť v týchto organizáciách viac zapojené. Vyšehradská štvorka však pre rozličné postoje k Rusku a EÚ podľa neho "stráca na dôveryhodnosti a význame". Je za manželstvá a adopcie detí pármi rovnakého pohlavia.

Petr Pavel TASR/AP
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok