Babiš kontra Pavel. Ktorý z kandidátov bude nový český prezident?

ta3/Samuel Drozda
27.1.2023 00:00

Českú republiku čaká druhé kolo prezidentských volieb. Česi si môžu vybrať medzi Petrom Pavlom a Andrejom Babišom. Voľby sa konajú v piatok 27. a v sobotu 28. januára. Pavel v prvom kole získal 35,40 % hlasov a Babiš 34,99 %. Kto nahradí na Pražskom hrade prezidenta Miloša Zemana?

Česko si v druhom kole volí prezidenta. Kto obsadí Pražský hrad?
TASR/AP

Andrej Babiš

Andrej Babiš je český politik, bývalý predseda vlády, bývalý minister financií za vlády Bohuslava Sobotky a podnikateľ slovenského pôvodu. Momentálne je poslancom za hnutie ANO, ktorého je aj šéfom. Je tiež zakladateľom konglomerátu Agrofert. Kandiduje vďaka 56 podpisom od poslancov ANO. Narodil sa 2. septembra 1954 v Bratislave. Má dvojité občianstvo, slovenské aj české. Študoval na Ekonomickej univerzite v Bratislave, na ktorej vzniku sa podieľal jeho otec. V roku 2019 uviedol, že je ateista.

Politická kariéra

V roku 2011 predstavil združenie ANO 2011 – Akcia nespokojných občanov, ktorého sa stal predsedom. Dodnes toto združenie vedie. V roku 2013 sa stal vicepremiérom a ministrom financií vo vláde Bohuslava Sobotky, ktorý ho pre majetkové nejasnosti odvolal. Americký magazín Foreign Policy ho v roku 2015 označil za oligarchu.

V roku 2017 sa stal premiérom menšinovej vlády ANO a strany Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) s podporou strany Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM). Bol českým premiérom počas pandémie Covid-19. Minuloročné voľby poslali ANO do opozície a Babiš sa tak stal poslancom.

Česko považuje za pevného člena Európskej únie natoľko, že o členstve by sa podľa neho nemalo diskutovať. Tvrdí však, že to neznamená nekritické prijímanie "eurokratov" z Bruselu. Je za boj proti klimatickej zmene, ale iba do takej miery, ktorá neovplyvní prácu ľudí. Je proti zákazu spaľovacích motorov.

Boj o Pražský hrad ide do finále. Kto nahradí Miloša Zemana a stane sa novým českým prezidentom? Dozviete sa už túto sobotu v mimoriadnom vysielaní ta3. Sledujte nás od 13:30.

Názor na Ukrajinu

Babiš na začiatku invázie odsúdil útok Ruska na Ukrajinu a vyjadril podporu Ukrajincom, v súvislosti s inváziou dokonca vyzval na posilnenie NATO a Európy. Neskôr však podľa týždenníka Respekt počas júnového predvolebného mítingu v Terezíne uviedol, že dodávky zbraní zabránili Rusku, aby obsadilo celú Ukrajinu. Pokračoval však, že Česko by v dodávkach malo prestať. "Naša vlastná armáda tiež nie je vo veľmi dobrom stave," vyhlásil.

Anexiu Krymu prirovnal k obetovaniu Československa v roku 1938. V roku 2016 uviedol, že ekonomické sankcie voči Rusku považuje za nevhodné, lebo podľa jeho vlastných slov poškodzujú podnikateľov. V tom istom roku povedal, že "Putin určite nepripravuje vojnu proti NATO, neverím tomu, to by sa snáď musel zblázniť."

Kauzy

V roku 1980 sa stal členom KSČ. V tom istom roku začal dobrovoľne spolupracovať so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB) ako dôverník a od roku 1982 aj ako agent s krycím menom Bureš. Babiš spoluprácu odmieta.

V roku 1991 začal pracovať na manažérskej funkcii v Petrimexe. Spolupracoval na založení českej pobočky, ktorá bola premenovaná na Agrofert. Tú neskôr ovládol. Vyšetrovanie EÚ ukázalo, že Babiš sa dopustil stretu záujmov, a Agrofertu tak pozastavili dotácie. V roku 2021 firmu po zmene zákona zapísal ako koncového príjemcu výhod. Agrofert tvrdí, že k stretu záujmov nedošlo.

Babiš mal problém aj v kauze Čapí hnízdo. Bol v nej obvinený z podvodu s dotáciami, pre ktorý ho český parlament až trikrát vydal k stíhaniu. Babiš mal podľa obžaloby spoločnosť navonok zariadiť tak, aby mohla dostať dotácie. Deviateho januára 2023 bol však v tejto kauze zbavený obžaloby.

Andrej Babiš TASR/AP
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok