Zbrane pre Ukrajinu: Aké tanky, rakety, húfnice či drony posielajú krajiny z celého sveta?

ta3/nf
27.1.2023 06:00

Nemecko a USA potvrdili, že posielajú tanky na Ukrajinu ako prejav podpory vláde v Kyjeve. Nemecká vláda oznámila, že pošle na Ukrajinu 14 tankov Leopard 2, zatiaľ čo USA plánujú v nadchádzajúcich mesiacoch dodať 31 tankov Abrams.

Zbrane pre Ukrajinu: Aké tanky, rakety, húfnice či drony posielajú krajiny z celého sveta?
TASR/DPA

Bojové vozidlá

Armádni profesionáli poukazujú na to, že úspech na bojisku si vyžaduje širokú škálu zariadení v koordinácii s potrebnou logistickou podporou.

Stryker je jedným z mnohých obrnených vozidiel, ktoré USA darovali Ukrajine. Minulý týždeň oznámili, že Kyjevu ich odovzdajú 90.

Medzi ďalšími vozidlami, ktoré sa nedávno USA rozhodli darovať bolo 59 bojových vozidiel pechoty Bradley. Vo veľkej miere ich používali americké sily v Iraku.

Stryker TASR/Pavel Neubauer

Protivzdušná obrana

USA v decembri tiež oznámili, že posielajú na Ukrajinu raketový systém Patriot. Nasledovali ich Nemecko aj Holandsko.

Tento vysoko sofistikovaný systém má dosah až 100 km, v závislosti od typu použitej strely, a vyžaduje si špecializovaný výcvik ukrajinských vojakov, ktorý sa pravdepodobne uskutoční na základni americkej armády v Nemecku. Systém je však nákladný na prevádzku – jedna strela Patriot stojí okolo troch miliónov dolárov.

Ukrajina využíva proti ruským útokom od začiatku konfliktu aj systémy S-300 zo sovietskej éry. Pred začiatkom konfliktu ich mala asi 250, jeden jej poskytlo aj Slovensko. Rovnako boli snahy doplniť S-300 podobnými systémami zo zásob bývalých krajín sovietskeho bloku, vrátane Slovenska.

USA poskytli Ukrajine aj Nasams. Prvé takéto systémy dorazili na Ukrajinu v novembri minulého roka. Okrem toho Spojené kráľovstvo poskytlo niekoľko systémov protivzdušnej obrany, vrátane Starstreak, navrhnutých na zostrelenie nízko letiacich lietadiel na krátku vzdialenosť. Nemecko zase poskytlo systémy protivzdušnej obrany, vrátane systémov protivzdušnej obrany IRIS-T, ktoré môžu zasiahnuť blížiace sa rakety vo výške až 20 km.

Patriot TASR/AP
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok