Tanky Leopard a Abrams nezohrajú na Ukrajine zásadnú úlohu, myslí si ruský politik

ta3 čtk
25.1.2023 16:21

Dodávky nemeckých tankov Leopard 2 a strojov Abrams americkej výroby na Ukrajinu nebudú hrať nijako dôležitú úlohu. Podľa štátnej agentúry TASS to uviedol šéf obranného výboru hornej komory ruského parlamentu Viktor Bondarev. Ukrajina sa naopak domnieva, že dostatok západných tankov jej pomôže na to, aby na bojisku získala prevahu nad ruskými silami. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na sociálnych sieťach napísala , že výroky nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej o dodávkach tankov potvrdzujú teóriu o "vopred naplánovanej vojne proti Rusku".

Rusko obsadilo kľúčový vodný kanál, Krymský polostrov bude mať opäť prístup k zásobovaniu
TASR/AP

Nemecká spolková vláda dnes rozhodla, že v prvom kroku poskytne Ukrajine 14 tankov Leopard 2A6. Oznámila tiež, že súhlasí aj s reexportom tankov Leopard 2 na Ukrajinu z iných krajín. Zámer dodať tanky na Ukrajinu ohlásilo predtým Poľsko, dnes sa pripojili ďalšie krajiny, ktoré nemecké stroje využívajú. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa potom podľa médií prikláňa k vyslaniu amerických tankov Abrams na Ukrajinu a ich dodávku by mohla oznámiť tento týždeň.

"Nijak zásadnú úlohu tieto dodávky hrať nebudú. Bude ale potrebné zamerať pozornosť na zničenie týchto tankov. Už teraz je potrebné pripraviť za týmto účelom protitankové prostriedky," okomentoval plánované dodávky západných obrnených vozidiel šéf obranného výboru Bondarev.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová v súvislosti s dodávkami tankov povedala: "Reč ide o dopredu naplánované vojne proti Rusku." Reagovala pritom na výrok nemeckej ministerky zahraničia Annaleny Baerbockovej, ktorá podľa nej v utorok pred Parlamentným zhromaždením Rady Európy (PACE) v súvislosti s dodávkami zbraní a tankov na Ukrajinu uviedla, že Európa musí spolupracovať, pretože krajiny EÚ nevedú vojnu medzi sebou, ale proti Rusku .

Rozhodnutie Nemecka poskytnúť tieto tanky Ukrajine dnes privítalo mnoho európskych predstaviteľov. Podľa poľského premiéra Mateusza Morawieckého sú plánované dodávky veľkým krokom na zastavenie Ruska. Tanky Leopard 2 má vo výzbroji okrem Nemecka ďalších 13 krajín Európy. Španielsko a Holandsko dnes uviedli, že tiež uvažujú o ich vyslaní na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok