Nemecko pošle Ukrajine 14 tankov Leopard 2. Rusko rozhodnutie označilo za extrémne nebezpečné

ta3 ČTK
25.1.2023 12:03

Nemecko oficiálne súhlasí s dodaním nemeckých tankov Leopard 2 ukrajinskej armáde, ktorá sa bráni ruskej invázii, a v prvom kroku poskytne Ukrajine 14 tankov Leopard 2A6. V stredu o tom na žiadosť kancelára Olafa Scholza rozhodla spolková vláda, oznámil kancelárov hovorca Steffen Hebestreit. Cieľom je podľa kancelára rýchlo vybaviť Ukrajinu dvoma prápormi leopardov, k čomu sa pripoja aj ďalšie európske štáty, ktoré týchto obrnencov majú vo výzbroji. Ruské veľvyslanectvo v Berlíne už podľa agentúry Reuters varovalo, že nemecké rozhodnutie je extrémne nebezpečné.

Z vyhlásenia jasne vyplýva, že Nemecko rýchlo vydá súhlas, aby Poľsko a ďalšie krajiny mohli Ukrajincom odovzdať svoje leopardy. "Partnerským krajinám, ktoré na Ukrajinu chcú dodať tanky Leopard 2 zo svojich zásob, Nemecko udelí potrebný súhlas," uviedol Hebestreit.

"Naše rozhodnutie zodpovedá známemu postupu, že Ukrajine pomáhame podľa našich možností. Úzko rokujeme s našimi zahraničnými partnermi av spolupráci s nimi," povedal Scholz. Súhlas s vývozom nemeckých tankov je podľa Berlína výsledok intenzívnych porád s najbližšími európskymi spojencami a tiež s medzinárodnými partnermi.

Ruská ambasáda v Berlíne krátko potom oznámila, že nemecké rozhodnutie je mimoriadne nebezpečné a povedie ďalšiemu k vyhroteniu konfliktu. "Rozhodnutím poslať tanky na Ukrajinu opustilo Nemecko postoj historickej zodpovednosti voči Rusku," dodala ambasáda. Nemecko sa po začiatku invázie zdráhalo dodávať Ukrajincom zbrane, pretože z historických dôvodov nechcelo, aby nemecké zbrane zabíjali ruských vojakov, Berlín ale postupne urobil výrazný obrat.

Nie je dôvod na oslavy

Tanky, ktoré Nemecko poskytne, budú zo zásob nemeckej armády. Výcvik ukrajinských tankistov v Nemecku začne v blízkej dobe. Súčasťou nemeckého balíka pomoci budú aj logistické služby, údržba systémov a potrebná munícia.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius novinárom po rokovaní vlády povedal, že vzhľadom na vojnu nie je dôvod na oslavy, hoci niektorí tak z radosti z nemeckého rozhodnutia robia. Poskytnutie tankov Leopard 2 napriek tomu označil za krok, ktorý situáciu na bojisku zmení. Upozornil ale, že odovzdanie nebude úplne rýchle, na prípravu tankov budú podľa neho potrebné tri až štyri mesiace.

Nemecko niekoľko týždňov čelilo rastúcemu tlaku, aby súhlasilo s vybavením ukrajinskej armády nemeckými leopardmi. Súhlas sa očakával už pred týždňom v piatok, kedy sa na americkej leteckej základni Ramstein zišli zástupcovia asi 50 krajín, ktoré zbrojne Ukrajinu podporujú. Namiesto toho ale vtedy nemecký minister obrany Boris Pistorius oznámil, že rozhodnutie nepadlo a že medzitým nariadil preverenie dostupnosti moderných tankov Leopard 2 v zásobách nemeckej armády a zbrojného priemyslu.

Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v uplynulom týždni napísal, že Česko a Slovensko sú ochotné sa vzdať tankov Leopard 2, ktoré dostanú z Nemecka ako náhradu za predchádzajúce vyslanie svojich starších tankov na Ukrajinu. Obe krajiny taký scenár popreli. Český premiér Petr Fiala v utorok v Berlíne po rokovaní so Scholzom povedal, že Česko sľúbené leopardy potrebuje na zabezpečenie vlastnej obranyschopnosti.

"Francúzsko víta rozhodnutie Nemecka, ktoré rozširuje a zosilňuje podporu, ktorú sme poskytli (Ukrajine) dodávkou (kolesových obrnených vozidiel) AMX-10 RC," povedal hovorca prezidenta Emmanuela Macrona.

Rozhodnutie poskytnúť Ukrajine tanky Leopard 2 je veľkým krokom k zastaveniu Ruska, reagoval v stredu na rozhodnutie Berlína poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý zároveň nemeckému kanceláru Olafovi Scholzovi poďakoval.

Britský premiér Rishi Sunak označil nemecký krok za "správne rozhodnutie spojencov a priateľov NATO". Dodávka tankov podľa neho posilní "obrannú palebnú silu Ukrajiny" a spoločné úsilie prispeje k víťazstvu Kyjeva a trvalému mieru, napísal Sunak na twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok