ONLINE: Západ dodá Ukrajine tanky Leopard 2. Putin nemá strach z NATO, ale bojí sa myšlienky slobody

ta3 TASR ČTK
25.1.2023 06:44

Nemecko oficiálne súhlasí s dodaním nemeckých tankov Leopard 2 ukrajinskej armáde, ktorá sa bráni ruskej invázii. Ruský prezident Vladimír Putin nemá strach zo Severoatlantickej aliancie, ale bojí sa myšlienky slobody, ktorá sa priblížila k hraniciam Ruska, vyhlásila Oleksandra Matvijčuková, šéfka ukrajinského Centra pre občianske slobody. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

23:47 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:32 V Záporoží zomrela po ruskom vzdušnom útoku jedna žena. Zavalili ju trosky obytného domu, ktorý utrpel zásah, uviedol na sieti Telegram tajomník záporožskej mestskej rady Anatolij Kurtev. Podľa neho boli výbuchom poškodené aj okolité budovy.

22:52 Ukrajina prejavila záujem o dodávku ďalších 11 samohybných húfnic Zuzana 2. Očakáva sa podpis príslušnej dohody, uviedol dnes podľa agentúry Interfax-Ukrajina minister obrany Jaroslav Naď.

21:43 Ukrajinské velenie dnes potvrdilo stiahnutie ukrajinských síl z mesta Soledar, ktoré Rusi za ťažkých bojov prakticky zrovnali so zemou. V blízkom Bachmute ale podľa hovorcu generálneho štábu ešte stoja pivnice, a tak vojaci majú možnosť klásť odpor a hájiť túto časť ukrajinského územia.

21:00 Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila v stredu do zoznamu lokalít svetového dedičstva v ohrození historické centrum ukrajinského mesta Odesa. Na rovnaký zoznam pribudli aj lokality v Jemene a Libanone. Informuje agentúra AFP. 

20:47 Po zabezpečení dodávok západných tankov bude teraz Ukrajina vyvíjať tlak, aby získala západné stíhačky, ako je americké lietadlo F-16, vyhlásil poradca ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova. O potrebe získať stíhačky F-16 sa o deň skôr zmienil na Facebooku šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

20:11 Ukrajina dostala bezplatne dva bezpilotné lietadlá Bayraktar TB2 od tureckého výrobcu Baykar, uviedla ukrajinská vojenská rozviedka HUR. Turecko dodalo bajraktary Ukrajine už v roku 2019 a svoju úlohu zohrali tieto drony hlavne na začiatku ruskej invázie, keď ničili ruskú techniku. Informácie o ich nasadení v neskorších fázach konfliktu sú skôr sporadické. 

Spoločnosť Baykar predtým vyhlásila, že s Ruskom obchodovať nebude, pretože podporuje Ukrajinu. Podľa ukrajinských médií je firma pripravená vyrábať bezpilotné lietadlá aj priamo na Ukrajine.

19:41 Nórsko pošle tanky Leopard 2 na Ukrajinu, oznámil v stredu nórsky minister obrany Björn Arild Gram. Táto severská krajina sa tak pripojí k ďalším európskym krajinám, ktoré už dodávku nemeckých tankov ohlásili. Informuje agentúra AFP. 

19:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval americkému náprotivkovi Joeu Bidenovi za rozhodnutie dodať Ukrajine tanky Abrams. Ide podľa neho o dôležitý krok na ceste k víťazstvu a oslobodeniu Ukrajiny.

18:16 Spojené štáty v stredu oznámili, že pošlú Ukrajine 31 tankov typu Abrams M1. Potvrdil to americký prezident Joe Biden. Informujú agentúry AP a televízia Sky News. 

17:37 Na Kryme, v Krasnodarskom kraji av Belgorodskej oblasti na juhozápade Ruska sa dnes vo vysielaní ruských televízií objavil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ako sľubuje oslobodiť okupované územia. Ruské médiá to pripisujú hackerom, ktorí prenikli do vysielania ruských televíznych staníc. Stalo sa tak v deň, keď má Zelenskyj 45. narodeniny.

16:47 Najmenej dvoch mŕtvych a troch zranených si dnes vyžiadalo ruské ostreľovanie mesta Beryslav na juhu Ukrajiny. Priamy zásah utrpel obchod s potravinami, v ktorom boli ľudia, uviedol server RBK s odvolaním sa na oblastnú správu. Rusi podľa nej uprostred dňa úmyselne ostreľovali miesta, kde schádzajú ľudia vo väčšom počte. 

16:16 Historické centrum ukrajinského prístavného mesta Odesa je novo na zozname svetového dedičstva UNESCO. Rusko ako jediné hlasovalo proti, píše AFP.

15:37 Stanici BBC sa na základe verejne dostupných zdrojov podarilo určiť identitu 92 ruských vojakov, ktorí zahynuli pri ukrajinskom útoku na ich dočasnú základňu v Makijivke na východnej Ukrajine. Útok si tak vyžiadal viac obetí, než koľko priznáva Rusko, ktoré hovorí o 89 mŕtvych, uviedol server BBC News vo svojom ruskojazyčnom vydaní. Podotkol, že o najmenej 16 ďalších vojakoch, ktorí boli v Makijivke, nemajú ich rodiny žiadne správy.

14:10 Ukrajinská vláda žiada od svojich západných spojencov okrem tankov aj vojenské lode a ponorky. Uviedol to v stredu pre nemecké médiá námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Meľnyk, informuje agentúra DPA. 

13:27 Ukrajinská armáda v stredu tlačovej agentúre AFP priznala, že jej vojaci sa po ťažkých bojoch stiahli z mesta Soledar na východe Ukrajiny. Ruské sily už predtým uviedli, že mesto tento mesiac dobyli.

12:23 Nemecko oficiálne súhlasí s dodaním nemeckých tankov Leopard 2 ukrajinskej armáde, ktorá sa bráni ruskej invázii. Rozhodnutie na stredajšom zasadnutí vlády oznámil kancelár Olaf Scholz, podľa ktorého Berlín v prvom kroku poskytne 14 tankov Leopard 2A6. Cieľom je podľa kancelára rýchlo vybaviť Ukrajinu dvoma prápormi leopardov, k čomu sa pripoja aj ďalšie európske štáty, ktoré týchto obrnencov majú vo výzbroji. Informoval o tom Scholzov hovorca Steffen Hebestreit.

11:10 Kremeľ v stredu oznámil, že ak západné krajiny dodajú Ukrajine svoje tanky, budú zničené na bojisku. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov plánované dodávky tankov označil za "precenenie" potenciálu, ktorý to poskytne ozbrojeným silám Ukrajiny. Informovala agentúra AFP.

10:45 Kremľom kontrolovaná Wagnerova skupina verbuje uväznených ukrajinských občanov, ktorí boli násilne prevezení do ruských väzníc, informoval na Twitteri server The Kyiv Independent s odvolaním sa na generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

10:00 Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že fregata Admirál Gorškov otestovala hypersonické rakety Zirkón s doletom viac ako deväťsto kilometrov.

9:20 V ukrajinských jadrových elektrárňach, ktoré prezrela Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), nie je skladované nijaké vojenské vybavenie. Oznámil to v utorok šéf tohto dozorného orgánu OSN Rafael Grossi, informuje televízia CNN.

7:58 Ukrajinské ozbrojené sily hlásia za uplynulý deň odrazenie útokov ruskej inváznej armády u ôsmich obcí na východe krajiny. Rusi napriek početným stratám nezastavujú útočné akcie v okolí Lymanu, Bachmutu, Avdijiky a Novopavlivky v Doneckej oblasti.

7:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal 24. januára zákon, ktorý sprísňuje trestnú zodpovednosť vojakov za dezerciu alebo nesplnenie bojových rozkazov.

6:45 Ruský prezident Vladimír Putin nemá strach zo Severoatlantickej aliancie, ale bojí sa myšlienky slobody, ktorá sa priblížila k hraniciam Ruska, vyhlásila Oleksandra Matvijčuková, šéfka ukrajinského Centra pre občianske slobody. To bolo vlani spolu s ruskou mimovládnou organizáciou Memorial, bojujúcou za ľudské práva a bieloruským disidentom Alesom Bjaljackým ocenené Nobelovou cenou za mier.

6:30 Kyjev potrebuje, aby sa západné krajiny rozhodli, či mu dodajú moderné tanky a posilnia tak jeho obranu voči Rusku. Povedal to v utorok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, nformuje agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok