Mŕtvych Rusov v Makijivke bolo viac, ako Moskva priznala, píše BBC

ta3 čtk
25.1.2023 15:36

Stanici BBC sa na základe verejne dostupných zdrojov podarilo určiť identitu 92 ruských vojakov, ktorí zahynuli pri ukrajinskom útoku na ich dočasnú základňu v Makijivke na východnej Ukrajine. Útok si tak vyžiadal viac obetí, než koľko priznáva Rusko, ktoré hovorí o 89 mŕtvych, uviedol server BBC News vo svojom ruskojazyčnom vydaní. Podotkol, že o najmenej 16 ďalších vojakoch, ktorí boli v Makijivke, nemajú ich rodiny žiadne správy.

ONLINE: Pri Mariupole bol nájdený tretí masový hrob. OSN žiada 2,25 miliardy dolárov na humanitárnu pomoc
TASR/AP

Úder na zariadení v Makijivke, kde boli ubytovaní ruskí vojaci, sa odohral v noci na 1. januára. Ruské ministerstvo obrany 4. januára potvrdilo smrť 89 ľudí a odvtedy už situáciu nekomentuje. Kyjev pritom tvrdí, že ukrajinským silám sa pri útoku na Makijivku podarilo zlikvidovať stovky Rusov.

Petíciu žiadajúcu ruské úrady o zverejnenie mien padlých Rusov už odvtedy podpísalo 55-tisíc ľudí. Väčšina vojakov, ktorí v Makijivke zahynuli alebo utrpeli zranenia, boli zo Samarskej oblasti. Tamojší vojenský komisár Andrej Vdovin však povedal, že mená Rusov z Makijivky úrady zverejňovať nebudú.

Príbuzných padlých vojakov tak v niektorých prípadoch ruskí úradníci dlho nechávali v neistote. Rodina vojaka Michaila Sergejeva sa po týždňoch márneho pátrania radšej obrátila na veštke udeľujúcej rady na internete, povšimla si BBC. Nakoniec sa od úradov dozvedela, že Michail je mŕtvy. Ďalšie rodiny zostávajú ďalej bez odpovede.

BBC zverejnila zoznam padlých s menami a fotografiami. U niektorých vojakov je tiež uvedený vek a mesto, z ktorého pochádzajú. Novinári pri zostavovaní zoznamu vychádzali z informácií zverejňovaných regionálnymi úradníkmi a médiami, príbuznými a ďalšími blízkymi alebo aj vzdelávacími zariadeniami, kde padlí vojaci študovali. V zozname sú len ľudia, u ktorých sa v týchto zdrojoch hovorí o dátume a mieste úmrtia.

Podľa príbuzných bola väčšina z padlých vojakov mobilizovaná na konci septembra. Neskôr prechádzali asi dva mesiace výcvikom v Samarskej oblasti. Príkaz o ich vyslaní na Ukrajinu prišiel v polovici decembra. Do Makijivky dorazili 26. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok