Smrteľná a jednorazová. Tajné služby odhalili taktiku wagnerovcov na Ukrajine

ta3/Soňa Búranová
29.1.2023 00:00

Vojaci známi ako Wagnerova skupina sa stali pechotou na jedno použitie ruskej ofenzívy na východnej Ukrajine. Dokument ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby, ktorý získala televízia CNN, uvádza, akí efektívni boli v bojoch v okolí mesta Bachmut a aké ťažké je proti nim bojovať.

Smrteľná a jednorazová. Tajné služby odhalili taktiku wagnerovcov na Ukrajine
TASR/AP

Spôsob boja

Ukrajinská správa odhalila, že wagnerovci nasadzujú svoje sily v mobilných skupinách s počtom asi tucet vojakov alebo menej, pričom využívajú granáty s raketovým pohonom (RPG) a informácie z dronov v reálnom čase, čo správa opisuje ako "kľúčový element".

Ďalší nástroj, ktorým títo vojaci disponujú, je podľa dokumentu použitie komunikačného vybavenia vyrobeného spoločnosťou Motorola. CNN ju oslovila, aby získala jej vyjadrenie. Spoločnosť odpovedala, že pozastavila všetky predaje do Ruska a zatvorila tam aj svoje prevádzky.

Odsúdení, ktorých wagnerovci naverbovali, a sú ich desaťtisíce, často tvoria prvú vlnu útoku a zaznamenávajú najväčšie straty. Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že ide až o osemdesiat percent vojakov. Po nich sú nasadení skúsenejší vojaci s termovíziou a okuliarmi na nočné videnie.

Pre Ukrajincov je dôležitá ich vlastná spravodajská služba z bezpilotných lietadiel, ktorá dokáže predísť spŕške ruských granátov, ktoré končia v zákopoch. Dokument opisuje decembrový útok, pri ktorom bezpilotné lietadlo spozorovalo postupujúcu skupinu wagnerovcov, čo ukrajinskej obrane umožnilo zlikvidovať ju skôr, než jej jednotky stihli odpáliť RPG granáty.

Ak sa wagnerovcom podarí dostať sa na dobré pozície, delostrelecké krytie im umožní kopať ochranné zákopy. Vďaka nim dokážu udržať získané územia, no na otvorenom priestranstve sú voči útoku veľmi zraniteľní. Ukrajinci z odposluchov zistili aj to, že medzi wagnerovcami a ruskou armádou často chýba koordinácia. V jednom zachytenom hovore, ktorý opäť nemožno overiť, vojak povedal otcovi, že jeho jednotka omylom zobrala vozidlo wagnerovcov.

Prigožin opakovane trval na tom, že za dobytie mesta Soledar a okolitých osád za posledné týždne boli zodpovední práve jeho bojovníci. Ide o prvé ruské vojenské zisky za posledné mesiace. "Do útoku na Soledar neboli zapojené žiadne iné jednotky okrem agentov Wagnerovej skupiny," tvrdil. Putinov blízky priateľ taktiež uviedol, že úspechy wagnerovcov sú kľúčom k získaniu potrebných zdrojov. Ruské sily kritizoval ako neschopné a skorumpované.

Podľa britských spravodajských služieb vydal náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov rozkaz, aby sa ruskí vojaci stiahli. Prigožin reagoval, že "vojna je časom aktívnych a odvážnych".

Gerasimov bol vymenovaný za hlavného veliteľa ruských jednotiek na Ukrajine začiatkom januára 2023 v čase silnejúcej kritiky jej slabnúceho pokroku. Správa uvádza, že pokiaľ bude ruské ministerstvo obrany slabo fungovať, Prigožin mu bude stúpať na päty a bude požadovať viac zdrojov pre wagnerovcov.

No vyzerá to tak, že bojová skupina je schopná získať zbrane aj inými prostriedkami. Americkí predstavitelia nedávno uviedli, že Wagnerova skupina získava zbrane zo Severnej Kórey. "Minulý mesiac Severná Kórea doručila do Ruska rakety pre pechotu a rakety pre wagnerovcov,“ uviedol hovorca Národnej bezpečnostnej rady John Kirby.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok