Smrteľná a jednorazová. Tajné služby odhalili taktiku wagnerovcov na Ukrajine

ta3/Soňa Búranová
29.1.2023 00:00

Vojaci známi ako Wagnerova skupina sa stali pechotou na jedno použitie ruskej ofenzívy na východnej Ukrajine. Dokument ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby, ktorý získala televízia CNN, uvádza, akí efektívni boli v bojoch v okolí mesta Bachmut a aké ťažké je proti nim bojovať.

Smrteľná a jednorazová. Tajné služby odhalili taktiku wagnerovcov na Ukrajine
TASR/AP

Nový Rasputin?

Prigožinovi nechýbajú ambície. V Soledare vyhlásil, že Wagnerovci sú pravdepodobne "najskúsenejšia armáda na svete“. Tvrdil, že jeho sily už majú viacero odpaľovacích raketových systémov, vlastnú protivzdušnú obranu a delostrelectvo.

Pred dvoma mesiacmi prirovnal Andrej Kolesnikov, vedúci pracovník Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier, rastúci vplyv Prigožina k vplyvu Grigorija Rasputina na dvore cára Mikuláša II. "Putin potrebuje vojenskú efektivitu za každú cenu,“ povedal podľa CNN pre Current Time TV. "V Prigožinovi drieme negatívna diabolská charizma a v istom zmysle môže táto charizma konkurovať Putinovej. No Putin ho teraz potrebuje presne takéhoto, presne v takejto forme," dodal.

Zdá sa, že Prigožina porovnanie s Rasputinom, mystickou postavou, ktorá liečila cárovho syna na hemofíliu, zaujalo. "Bohužiaľ, nezastavujem krvácanie. Spôsobujem ho nepriateľom našej vlasti. A nie zaklínaním, ale priamym kontaktom s nimi," reagoval šéf wagnerovcov.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok