Smrteľná a jednorazová. Tajné služby odhalili taktiku wagnerovcov na Ukrajine

ta3/Soňa Búranová
29.1.2023 00:00

Vojaci známi ako Wagnerova skupina sa stali pechotou na jedno použitie ruskej ofenzívy na východnej Ukrajine. Dokument ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby, ktorý získala televízia CNN, uvádza, akí efektívni boli v bojoch v okolí mesta Bachmut a aké ťažké je proti nim bojovať.

Smrteľná a jednorazová. Tajné služby odhalili taktiku wagnerovcov na Ukrajine
TASR/AP

Šéf wagnerovcov a ruský oligarcha Jevgenij Prigožin bol počas posledných týždňov často videný v prvej línii a vždy si rýchlo pripísal kredity za ruský pokrok na fronte. Jeho bojovníci sa výrazne podieľali na dobytí Soledaru, ktorý sa nachádza niekoľko kilometrov severovýchodne od Bachmutu, a území v jeho okolí.

Bez milosti

Ukrajinská správa z decembra 2022 dospela k záveru, že wagnerovci predstavujú jedinečnú hrozbu z bezprostrednej blízkosti, aj keď utrpeli mimoriadne straty. "Smrť tisícov wagnerovcov nie je pre ruskú spoločnosť dôležitá,“ tvrdí správa podľa CNN. "Útočné skupiny sa nestiahnu bez príkazu... Ak sa tím stiahne neoprávnene alebo bez toho, že by bol zranený, trestom je okamžitá poprava," píše sa ďalej.

Telefónne odposluchy, ktoré získal ukrajinský spravodajský zdroj a poskytol ich televízii CNN, tiež naznačujú nemilosrdnú taktiku na bojisku. V jednom je počuť vojaka, ktorý rozpráva o ďalšom. Vraj sa pokúsil vzdať sa Ukrajincom. "Wagnerovci ho chytili a odrezali mu g*le," hovorí vojak. Americká televízia upozorňuje, že hovor, ktorý sa údajne uskutočnil v novembri 2022, nemôže nezávisle overiť.

Jevgenij Prigožin TASR/AP

Wagnerovci ako vzor

V správe sa tiež píše, že zranení bojovníci sú často ponechaní na bojisku celé hodiny. "Útočná pechota nesmie sama odnášať zranených z bojiska, pretože ich hlavnou úlohou je pokračovať v útoku, kým nedosiahnu cieľ. Ak sa útok nepodarí, ústup je povolený len v noci."

Napriek brutálnej ľahostajnosti k obetiam, ktorú demonštruje samotný Prigožin, ukrajinská analýza hovorí, že taktiky wagnerovcov "sú ako jediné účinné pre slabo vycvičené mobilizované jednotky, ktoré tvoria väčšinu ruských pozemných síl“. 

Naznačuje, že ruská armáda môže dokonca prispôsobovať svoju taktiku tak, aby sa podobala tej, ktorá je typická pre wagnerovcov. "Namiesto klasických práporových taktických skupín ruských ozbrojených síl sa navrhuje vytvorenie útočných jednotiek," píše sa v správe. Išlo by tak o významnú zmenu, keďže Rusi sa tradične spoliehajú na väčšie, mechanizované jednotky.

Ukrajinská tajná služba sa z odpočúvania telefónov dozvedela aj to, že niektorí zmobilizovaní vojaci uvažujú o prechode k Wagnerovej skupine. "Je to tam sk**vené 'nebo a zem'. Takže, k**va, ak idem slúžiť, tak budem do p**e radšej slúžiť tam," povedal jeden z vojakov v zachytenom rozhovore.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok