Symbolika aj kontrola nad zásobovacími trasami. Prečo a pre koho je Soledar dôležitý?

ta3
20.1.2023 00:00

Obsadenie mesta Soledar neďaleko Bachmutu znamená prvý zisk Moskvy na Donbase za niekoľko mesiacov. Pre ruského prezidenta Vladimira Putina by to mohla byť vítaná správa po nedávnom slede ponižujúcich neúspechov na bojisku, píše webový portál televízie CNN.

Symbolika aj kontrola nad zásobovacími trasami. Prečo a pre koho je Soledar dôležitý?
AP Photo/Libkos

Význam Soledaru z vojenského hľadiska je minimálny a do značnej miery symbolický. Jeho zisk však umožňuje ruským silám obrátiť svoju pozornosť na neďaleký Bachmut, ktorý je cieľom od leta.

Obsadenie mesta predstavuje výhru aj pre muža, ktorý vedie žoldniersku skupinu vagnerovcov, oligarchu Jevgenija Prigožina, ktorý často kritizoval riadenie "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine zo strany ruského ministerstva obrany. CNN zhrnula všetko podstatné, čo potrebujete vedieť o Soledare.

Kde leží Soledar a čo sa tam nachádza

Soledar sa nachádza v strede regiónu Donbas na východe Ukrajiny. Od leta ide pre Rusko o najdôležitejšiu oblasť, do ktorej sústredí väčšinu síl. Moskva Donbas považuje za ruské územie. 

Mesto leží niekoľko kilometrov severovýchodne od väčšieho Bachmutu, ktorý sa stal jednou z najdôležitejších častí 1300-kilometrovej frontovej línie na Ukrajine a dejiskom niektorých z najzúrivejších bojov vojny.

Soledar bol od vlaňajšieho mája cieľom ruských síl. S predvojnovou populáciou asi 10-tisíc obyvateľov má mesto samo osebe malú strategickú hodnotu, ale je významným bodom pre postup Rusov smerom na západ. Moskva sa niekoľko mesiacov snažila zaútočiť na Bachmut z východu, ale dobytie Soledaru znamená, že by sa mohla priblížiť k mestu z opačnej strany.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že dobytie mesta je "dôležité pre pokračovanie úspešných útočných operácií v Doneckej oblasti". Dodalo, že "získanie kontroly nad Soledarom umožňuje prerušiť zásobovacie trasy pre ukrajinské jednotky v Bachmute".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok