Odíde Rusko s dlhým nosom? Päť scenárov, ako by sa v roku 2023 mohol vyvíjať konflikt na Ukrajine

ta3/Soňa Búranová
4.1.2023 00:00

Konflikt na Ukrajine sa prehupol do druhého kalendárneho roka a blíži sa k prvému roku trvania. Ako sa vojna vyvinie v roku 2023? Skončí sa na bojisku či za rokovacím stolom? Alebo potrvá až do roku 2024? Spravodajský portál BBC sa na možné scenáre vývoja pýtal niekoľkých vojenských analytikov.

Odíde Rusko s dlhým nosom? Päť scenárov, ako by sa v roku 2023 mohol vyvíjať konflikt na Ukrajine
TASR/AP

Kľúčová bude jarná ruská ofenzíva

Michael Clarke, zástupca riaditeľa Inštitútu strategických štúdií, Exeter, Spojené kráľovstvo

Ako uviedol pre BBC, tí, ktorí sa snažia napadnúť inú krajinu kdekoľvek naprieč veľkou euroázijskou stepou, sú nakoniec odsúdení prežiť v nej zimu. Napoleon, Hitler a Stalin museli svoje armády udržať v pohybe, pričom zime čelili tvárou v tvár. Vladimir Putin svoje sily na zimu "zakopáva", aby sa pripravili na novú ruskú ofenzívu, ktorá začne na jar.

Obe strany potrebujú pauzu. Ukrajinci sú lepšie vybavení a motivovaní pokračovať, preto môžeme očakávať, že udržia tlak, teda aspoň na Donbase. Okolo Kreminny a Svatova sa blížia k veľkému prelomu, ktorý by ruské sily zatlačil asi 64 kilometrov späť k ďalšej obrannej línii, blízko miesta, kde sa vo februári vlastne začala ich invázia.

Pre Kyjev bude ťažké držať vojakov nakrátko, keďže bojujú o veľa. Ukrajinské ofenzívy by sa však mohli zastaviť na juhozápade, nasledovať bude obnovovanie Chersonu.

Ich prechod na východnú stranu rieky Dnipro s cieľom zatlačiť na zraniteľné ruské cestné a železničné spojenia, ktoré vedú na Krym, môže byť príliš náročný. Nikdy však nemožno vylúčiť možnosť, že Kyjev spustí novú ofenzívu, ktorá všetkých prekvapí.

V roku 2023 bude kľúčovým momentom osud jarnej ofenzívy Ruska. Putin podľa BBC priznal, že na front pred koncom roka 2022 dorazilo asi 50 000 novozmobilizovaných vojakov. Zvyšok, asi 250 000 práve zmobilizovaných síl, trénuje, aby sa do boja mohol zapojiť v roku 2023. 

Je jasné, že vojna bude pokračovať, kým sa nové ruské sily neudomácnia na bojisku. Jedinou ďalšou perspektívou je krátke a nestabilné prímerie. Putin dal jasne najavo, že neprestane. A Ukrajina dala jasne najavo, že stále bojuje o život.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok