ONLINE: Ukrajinci na Nový rok raketometmi HIMARS zabili okolo 400 Rusov. Kyjev po náletoch hlási výpadky elektriny

ta3 tasr čtk čt24
2.1.2023 06:48

Ukrajinská armáda uviedla, že na Nový rok jej útok raketometmi HIMARS zabil v meste Makijivka v Doneckej oblasti okolo 400 ruských vojakov. Ruská armáda v noci na pondelok opäť bezpilotnými lietadlami ostreľovala Kyjev a jeho okolie. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

22:42 Ukrajinský Úrad pre hospodársku bezpečnosť oznámil, že obvinil šesť manažérov koncernu Ukroboronprom (združuje rôzne podniky z obranného priemyslu Ukrajiny) zo sprenevery a zneužitia právomoci. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

22:07 Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili 40 percent územia, ktoré od minulého februára obsadila ruská invázna armáda. Vo svojom zhrnutí uplynulého roka to na sociálnych sieťach uviedol náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj. Ten ďalej okrem iného píše, že pyrotechnici napadnutej krajiny zlikvidovali 42 000 výbušných predmetov a partnerské krajiny vycvičili vyše 20 000 ukrajinských vojakov. 

21:29 Summit Ukrajina-EÚ sa uskutoční 3. februára v Kyjeve. Vyhlásenie nasledovalo po prvom tohtoročnom telefonáte ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Očakáva sa, že témou summitu bude ďalšia podpora Ukrajiny zo strany EÚ. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

21:22 Ruské útoky takzvanými kamikadze dronmi na ciele na Ukrajine sú zámerne podnikané v noci a popri rieke Dneper, povedal v pondelok ukrajinský odborník a plukovník Vladyslav Selezňov. Informuje agentúra DPA. 

20:13 Ukrajina v pondelok uviedla, že vo vojne dosiaľ zahynulo vyše 100.000 ruských vojakov. Informuje portála britskej televízie Sky News. 

19:37 Ukrajinské ministerstvo vnútra uviedlo, že podozrivému z odstránenia nástennej maľby od britského street artového umelca Banksyho v ukrajinskom meste Hostomel hrozí v prípade dokázania viny až 12 rokov väzenia.

18:31 Ukrajinský útok dronmi spôsobil v pondelok dočasný výpadok elektrickej energie v jednom z okresov v Brianskej oblasti na západe Ruska. Informuje stanica Sky News. 

17:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po pondelkovom rozhovore so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou uviedol, že očakáva v tomto mesiaci prvú časť prisľúbenej makrofinančnej pomoci Európskej únie na rok 2023. Zelenskyj na Twitteri poďakoval von der Leyenovej za podporu a uviedol, že obaja lídri ohľadom summitu Ukrajiny a EÚ.

17:01 Poľský minister obrany Mariusz Błaszczak v pondelok podpísal zmluvu zväčšujúcu objednávku nových útočných pušiek Grot pre poľskú armádu o takmer 70-tisíc kusov. Poľská armáda si doteraz - s aj dnešnou zmluvou - objednala asi 100-tisíc grotov, ktoré by mala dostať do konca roku 2026, uviedla televízia TVN 24.

16:13 Spoločným záujmom krajín Slavkovského formátu (S3) a Indie je zastavenie ruskej agresie proti Ukrajine bez obmedzenia jej nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti. Uviedol to v pondelok vo Viedni šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer. Informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. 

15:24 Európska únia do konca roku 2022 znížila dovoz ruskej ropy o 90 percent, čím "radikálne obmedzila" energetickú závislosť na Rusku, uviedol pre agentúru Ukrinform veľvyslanec EÚ na Ukrajine Matti Maasikas. Dodal, že tento krok pripravil Moskvu o "tomu zodpovedajúce príjmy".

15:05 V Makijivke pri Donecku na východe Ukrajiny po novoročnom útoku ukrajinských síl podniknutom za pomoci raketometov HIMARS prišlo o život 63 ruských vojakov, uviedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Zareagovalo na tvrdenie ukrajinskej armády aj neoficiálne správy zo sociálnych sietí, že nedeľný zásah školy, kde boli umiestnení zmobilizovaní ruskí vojaci, si vyžiadal stovky mŕtvych a ranených. 

14:11 O podpore, ako dlho bude potrebná, ubezpečila vo svojom prvom novoročnom telefonáte šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajine popriala všetko najlepšie do tohto roku. Informovala o tom dnes na Twitteri.

13:47 Niekdajší minister obrany neuznanej Doneckej republiky Ivan Girkin, ktorý v Rusku teraz patrí k najhlasnejším kritikom k spôsobu vedenia vojny proti Ukrajine, na sociálnych sieťach písal o "stovkách mŕtvych a ranených" v dôsledku výbuchu skladu munície po zásahu školy v Makijivke, ktorá slúžila ako kasáreň pre mobilizovaných vojakov. Zničená bola podľa neho aj vojenská technika, zaparkovaná pri škole bez akéhokoľvek maskovania.

12:35 Bez ohľadu na ustavičné vzdušné útoky a teror agresora je väčšina Ukrajincov naďalej proti územným ústupkom Rusku, aj keby mali viesť k ukončeniu vojny. Uviedol to na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na prieskum Kyjevského medzinárodného inštitútu KMIS, uskutočnený minulý mesiac. 

11:55 Ruské útoky na Kyjev počas Silvestra si vyžiadali už druhú obeť. Utŕženým zraneniam podľahol v pondelok ráno 46-ročný muž. Oznámil to kyjevský starosta Vitalij Kličko. 

11:38 Ruská protivzdušná obrana podľa tamojších úradov zostrelila pri letisku blízko Voroneža ukrajinský dron. Malo ísť o malý prieskumný stroj. Obete ani poškodenie nehlásia. Na sociálnych sieťach ľudia ale zdieľali správy o výbuchu. Vojenská základňa Baltimor na juhozápade Ruska slúži taktickým bombardérom Su-34.

11:20 Ruská armáda v prvý deň nového roku prišla o ďalších 720 vojakov a 44 dronov. Celkové ruské straty od začiatku útoku na Ukrajinu podľa ukrajinskej armády vlani na konci februára dosiahli 107 440 vojakov, 3031 tankov, 6093 obrnených vozidiel a 1836 dronov. Údajnú štatistiku zoznamu ruských strát, ktorú aktualizuje každý deň, zverejnil ukrajinský generálny štáb. Toto tvrdenie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

10:30 Ruské a ukrajinské ozbrojené sily zrejme už päť dní bojujú o kontrolu nad diaľnicou P66 nachádzajúcou sa severne od Ruskom okupovaného mesta Kreminna v Luhanskej oblasti. Informuje o tom denník The Guardian citujúc z utorňajšej správy britského ministerstva obrany. 

10:13 Takáto je aktuálna bilancia ruských strát na Ukrajine podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:05 Ruská spoločnosť Gazprom uviedla, že v pondelok dodá do Európy cez Ukrajinu 42,4 milióna metrov kubických plynu, čo je podobný objem ako v minulých dňoch. Informuje o tom agentúra Reuters.

8:04 Vojenská správa v Kyjeve počas pondelka ráno uviedla, že v noci bolo nad hlavným mestom zostrelených dvadsaťdva vzdušných cieľov. Trosky jedného z dronov dopadli na severovýchodné predmestie ukrajinskej metropoly a podľa starostu Vitalija Klička zranili devätnásťročného muža.

7:19 Kyjevská vojenská administratíva informovala, že do 3.00 h miestneho času zostrelila protivzdušná obrana nad Kyjevom 16 objektov. Gubernátor uviedol, že Rusi spustili niekoľko vĺn útokov kamikadze dronov iránskej výroby, ktoré cielia na zariadenia kritickej infraštruktúry.

6:49 Ukrajinská armáda tvrdí, že spôsobila výrazné straty ruským vojenským jednotkám v malom meste Bachmut na východe Ukrajiny, kde už celé mesiace prebiehajú intenzívne boje. Informuje o tom agentúra DPA. 

6:45 V dôsledku nočných úderov na ukrajinskej hlavné mesto Kyjev boli poškodené zariadenia energetickej infraštruktúry, čo spôsobilo výpadky elektriny a vykurovania. V pondelok ráno to uviedol starosta mesta Vitalij Kličko.

6:41 Ruská armáda v noci na pondelok opäť bezpilotnými lietadlami ostreľovala Kyjev a jeho okolie. Znovu tak cielila na kritickú infraštruktúru. Informovali o tom podľa agentúry Reuters ukrajinské úrady. "Rusko vyslalo niekoľko (bezpilotných lietadiel iránskej výroby) Šáhedov. Cielilo na kritickú infraštruktúru," napísala na sociálnej sieti Telegram hlava Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba.

6:37 Ukrajinská armáda uviedla, že na Nový rok jej útok raketometmi HIMARS zabil v meste Makijivka v Doneckej oblasti okolo 400 ruských vojakov. Informovala o tom v noci na dnešok ruská verzia servera BBC. Informáciu nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok