Ukrajinci oslobodili 40 percent okupovaného územia, zhrnul rok šéf armády

ta3 čtk
2.1.2023 21:54

Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili 40 percent územia, ktoré od minulého februára obsadila ruská invázna armáda. Vo svojom zhrnutí uplynulého roka to na sociálnych sieťach uviedol náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj. Ten ďalej okrem iného píše, že pyrotechnici napadnutej krajiny zlikvidovali 42 000 výbušných predmetov a partnerské krajiny vycvičili vyše 20 000 ukrajinských vojakov.

ONLINE: Ukrajina po ruských útokoch obnovuje dodávky elektriny,
TASR/AP

"Niekoľko zhrnutí tragického a hrdinského roku 2022. Roku, ktorý navždy zmenil nás, našu prítomnosť i budúcnosť. Roku, ktorý sa zapísal do svetových dejín. Pod menom Ukrajiny a jej ozbrojených síl," uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu vo vojenskej bilancii minulého roka, v ktorom Rusko na konci februára napadlo jeho vlasť a rozpútalo tým najväčší pozemný konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

Zalužnyj sa najprv venuje oslobodeným regiónom a zároveň uvádza, že obrancom sa doteraz podarilo dobyť späť 28 percent z celkovo Rusmi okupovaného ukrajinského územia. Podľa ruskojazyčného webu stanice BBC tým poukázal na fakt, že Moskva už v roku 2014 anektovala v rozpore s medzinárodným právom ukrajinský polostrov Krym.

Šéf ukrajinského generálneho štábu tiež spomína štatistiku ruských strát, o ktorých ukrajinské ozbrojené sily informujú denne. Podľa nich ruské invázne sily prišli o viac ako 100-tisíc vojakov, 3000 tankov, 6000 obrnených vozidiel, 2000 delostreleckých systémov, 420 salvových raketometov, takmer 300 bojových lietadiel a 270 vrtuľníkov. Moskva svoje celkové straty neuvádza a tieto štatistiky nie je možné potvrdiť z nezávislých zdrojov.

Do výcviku ukrajinských vojakov sa podľa Zalužného zapojilo 17 európskych krajín a dohromady už bolo vďaka partnerským štátom vycvičených vyše 20-tisíc vojakov. Na 29.000 príslušníkov ozbrojených síl dostalo štátne vyznamenanie, uvádza ďalej náčelník generálneho štábu, ktorý bez konkrétnych údajov tiež spomína pomoc od západných krajín v podobe zbraní a munície. Do zahraničia podľa neho zamierilo na liečenie vyše 1000 zranených vojakov.

Ukrajinskí pyrotechnici a ženisti prehľadali tisíce kilometrov územia a zlikvidovali takmer 42.000 kusov nevybuchnutej munície, ako sú napríklad míny alebo rôzne strely alebo granáty, uvádza Zalužnyj. Armáda podľa neho vlani pomohla z oblastí bojov evakuovať vyše 600-tisíc ľudí a dopraviť tam a do oslobodených miest cez dva milióny ton humanitárnej pomoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok