Poľsko nakúpi desaťtisíce pušiek, chce odstrašiť Rusko

ta3 ČTK
2.1.2023 16:50

Poľský minister obrany Mariusz Błaszczak v pondelok podpísal zmluvu zväčšujúcu objednávku nových útočných pušiek Grot pre poľskú armádu o takmer 70-tisíc kusov. Poľská armáda si doteraz - s aj dnešnou zmluvou - objednala asi 100-tisíc grotov, ktoré by mala dostať do konca roku 2026, uviedla televízia TVN 24.

Poľsko nakúpi desaťtisíce pušiek, chce odstrašiť Rusko
Twitter/Ministerstwo Obrony Narodowej

"To je iba začiatok," napísal server Defence 24 s pripomienkou, že terajšia vláda chce zdvojnásobiť početnosť poľských ozbrojených síl na 300-tisíc mužov a žien. Varšava modernizuje armádu a v posledných mesiacoch uzatvára zmluvy na obstaranie stoviek nových tankov a diel a desiatok lietadiel a vrtuľníkov. Odôvodňuje to snahou odstrašiť Rusko, aby po Ukrajine nezaútočilo na Poľsko. Chceme mier, a tak sa chystáme na vojnu, vysvetlil pred časom Blaszczak.

Prvé pušky Grot z poľskej zbrojovky Lucznik v Radomi prevzali v roku 2017 najprv vojská územnej obrany (WOT), predstavujúce poľskú obdobu aktívnych armádnych záloh, v roku 2019 aj armádne jednotky. Zavádzanie nových zbraní sprevádzala spočiatku v tlači aj ostrá kritika "detských chorôb", zatiaľ čo experti chválili novátorskú modulárnu koncepciu, umožňujúcu mať pušku ako v klasickej podobe, tak v skrátenej podobe zvanej bullpup, kedy je zásobník až za spúšťou v pažbe. Výrobca medzitým vyvinul zdokonalenú verziu.

Časť zbraní - podľa šéfa zbrojného koncernu PGZ Sebastiana Chwaleka "veľké množstvo" - poskytla poľská vláda Ukrajine ako dar.

"Sú to dobré a vyskúšané zbrane, ktoré sa tešia uznaniu ako poľských, tak ukrajinských vojakov. Hoci bol tento výrobok kritizovaný, v boji sa osvedčil. A to je tá najdôležitejšia skúška, ktorú Grot zložil," vyhlásil Blaszczak po podpise zmluvy. S výrobcom vedie rokovania, ktorých výsledkom by malo byť uzavretie ďalších dohôd.

"Naše potreby sú veľké. Snažíme sa dosiahnuť to, aby poľská armáda mala prinajmenšom 300-tisíc vojakov, a hovoríme preto o takom počte pušiek. Ale to nie je všetko, pretože musíme mať nachystané zbrane pre naše zálohy," dodal. Dúfa, že groty uspejú aj pri vývoze do sveta. Šéf PGZ Chwalek hovoril už o úspechu na americkom a africkom trhu.

Diskutujúci na serveri Defence 24 zaujalo, že nová puška stojí armádu "vo veľkoobchode" 11.800 zlotých, zatiaľ čo civilná verzia stojí 6800 zlotých, aj keď nie je schopná streľby dávkou. Možno však predpokladať, že vojenská verzia zahŕňa lepšie zameriavače, ďalšie vybavenie a servis.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok