Británia prisľúbila ďalšiu pomoc Ukrajine. V budúcom roku vyčlení 2,3 miliardy libier

TA3 ČTK
29.12.2022 15:19

Britská vláda vyčlení v budúcom roku na podporu Ukrajiny 2,3 miliardy libier (takmer 2,6 miliardy eur), povedal vo štvrtok britský minister obrany Ben Wallace. Cieľom je podľa neho zabezpečiť, aby ukrajinská armáda mala zbrane, ktoré potrebuje pri snahe vytlačiť zo svojej krajiny ruských okupantov.

Británia prisľúbila ďalšiu pomoc Ukrajine. V budúcom roku vyčlení 2,3 miliardy libier
TASR/AP

Wallace sľúbil "podporu v hodnote ďalších 2,3 miliardy v budúcom roku, ktorou zaistíme, že (Ukrajinci) majú zbraňové systémy, ktoré potrebujú". "Spojené kráľovstvo im v tejto chvíli bude pomáhať nakúpiť ich z iných častí sveta," citovala ministra britská tlačová agentúra PA.

Británia je podľa údajov nemeckého výskumného Ústavu pre svetové hospodárstvo Kiel druhým najväčším poskytovateľom vojenskej podpory pre Ukrajinu po Spojených štátoch. 

Od januára do novembra podľa jeho údajov darovala zbrane a vybavenie za bezmála dve miliardy eur a vyčlenila ďalšie 2,2 miliardy na ukrajinské vojenské nákupy. Tiež hostí výcvikovú misiu pre tisíce ukrajinských vojakov.

Wallace vo štvrtok zdôraznil, že Británia nedávno Kyjevu darovala tisíce protileteckých striel pre obranu proti ruskému bombardovaniu. "Súčasne Británia poskytuje svoje znalosti a expertízu v snahe zabezpečiť lepšiu koordináciu protivzdušnej obrany na zemi. Tiež sa ale paralelne usiluje o to, aby Ukrajina bola schopná zvíťaziť na zemi, aby dokázala sily Ruska zatlačiť späť," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok