ONLINE: Cherson je po ruskom ostreľovaní bez elektriny, uviedol gubernátor

TA3 TASR ČTK ČT24
15.12.2022 07:06

Juhoukrajinské mesto Cherson, z ktorého sa začiatkom novembra stiahli ruskí vojaci, je v týchto chvíľach bez elektriny v dôsledku ruského ostreľovania. Oznámil to vo štvrtok gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. Udalosti s vami sledujeme online.

Ukrajina po ruských útokoch
TASR/AP

16:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie z Ukrajiny vám prinesieme opäť zajtra.

15:39 Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že Rusko zvýši dodávky plynu "na Východ", najmä do Číny, a stanovuje ceny pre predaj do Európy pomocou elektronickej platformy.

15:11 Väčšina z jedného milióna Ukrajincov, ktorí po ruskej invázii utiekli do Nemecka, sa tam cíti byť vítaná. Približne 37 percent z nich by sa pritom chcelo v Nemecko usadiť natrvalo alebo tam stráviť aspoň niekoľko rokov. Vyplýva to z prieskumu, ktorého vypracovanie podporila aj nemecká vláda, informuje agentúra Reuters.

14:42 "Nepriateľ sa v poslednej dobe vytrvalo snaží dobývať ďalšie a ďalšie územia Doneckej oblasti. Počas tohto týždňa sa na východe našej krajiny odohralo 388 bojových stretov s nepriateľom," zástupca náčelníka Hlavného operačného riaditeľstva Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny brigádny generál Oleksij Hromov.

14:05 Iba počas prvých týždňov rozsiahlej ruskej invázie boli na Ukrajine zabité stovky civilistov, vyhlásil vo štvrtok vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. Podľa neho zdokumentované prípady vrážd môžu predstavovať vojnové zločiny. Informuje agentúra AFP. 

13:46 Poslanci Európskeho parlamentu vo štvrtok v Štrasburgu veľkou väčšinou hlasov uznali vyhladovanie, ktoré spôsobil sovietsky režim na Ukrajine v rokoch 1932–33, známe aj ako holodomor, za genocídu. 

13:18 Rusko dostalo od Vatikánu ospravedlnenie za nedávne výroky pápeža Františka, ktorý označil ruských vojakov pôvodom z etnických menšín za "najkrutejších" bojovníkov na Ukrajine. Oznámila to vo štvrtok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje agentúra Reuters. 

12:37 Juhoukrajinské mesto Cherson, z ktorého sa začiatkom novembra stiahli ruskí vojaci, je v týchto chvíľach bez elektriny v dôsledku ruského ostreľovania. Oznámil to vo štvrtok gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. Informuje o tom denník The Guardian. 

12:25 Rusi ostreľovali tri obce v nikopoľskom okrese v Dnepropetrovskej oblasti z raketometov Grad, uviedol šéf tamojšej oblastnej správy Valentyn Rezničenko. Dvaja ľudia podľa neho utrpeli zranenie.

11:54 Ruské útoky zabili za uplynulý deň po celej krajine najmenej päť ľudí a ďalších osemnásť zranili, uvádzajú ukrajinské úrady. Útoky cielili na Chersonskú, Záporožskú, Mykolajivskú, Sumskú, Luhanskú a Doneckú oblasť. V Chersonskej oblasti, ktorá bola za uplynulý deň ostreľovaná 86-krát, zomreli traja ľudia vrátane osemročného dieťaťa.

11:19 Rusi opäť ostreľovali centrum nedávno oslobodeného Chersonu. Podľa Kyryla Tymošenka z ukrajinskej prezidentskej kancelárie si útok vyžiadal dve obete na životoch. Obaja ľudia boli zabití zhruba sto metrov od budovy regionálnej správy, ktorú zasiahlo ostreľovanie v stredu.

10:44 Všetky zbrane dodané Západom na Ukrajinu predstavujú pre Rusko legitímne ciele. Podľa agentúry Reuters na to upozornila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Tieto zbrane budú podľa nej buď zničené, alebo zabavené. Konkrétne potom Zacharovová podľa agentúry TASS varovala pred možnými dodávkami amerického systému protivzdušnej obrany Patriot.

10:05 Všetky zbrane dodané Západom na Ukrajinu sú legitímnymi cieľmi, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Tvrdí, že vraj budú buď zničené, alebo zabavené.

9:17 Ukrajinské sily ostreľovali v noci mesto Doneck na východe Ukrajiny. Išlo o jeden z najrozsiahlejších ukrajinských útokov na toto mesto za uplynulé roky, uviedol vo štvrtok Ruskom dosadený starosta Donecka Alexej Kulemzin. Informuje agentúra Reuters. 

9:12 Dvaja ľudia zahynuli a ďalších päť osôb utrpelo zranenia pri veľkom požiari, ktorý vo štvrtok ráno zachvátil ropnú rafinériu na východnej Sibíri. Uviedol to gubernátor Irkutskej oblasti Igor Kobzev, informuje agentúra AFP. 

8:42 Okupačné úrady tiež pokračujú v práci na pripojení Záporožskej jadrovej elektrárne k ruskému energetickému systému, uviedol ukrajinský generálny štáb.

8:15 Ruské jednotky na Ukrajine sa naďalej usilujú o dobytie vesníc v okolí Lymanu a mesta Bachmut v Doneckej oblasti, kde Rusi za posledný deň vykonali desiatky leteckých a raketových útokov. Pod palbou sú stále aj ukrajinské pozície v Chersone a okolí. Ukrajinský generálny štáb vo svojom rannom hlásení informoval, že okupačné úrady pokračujú v práci na pripojení Záporožskej jadrovej elektrárne k ruskému energetickému systému.

8:07 Dolná komora poľského parlamentu v stredu schválila rezolúciu, ktorou Rusko vyhlásila za krajinu podporujúcu terorizmus. Informuje agentúra PAP. Sejm o tejto rezolúcii neúspešne hlasoval už pred dvoma týždňami. Opozičné strany vtedy namietali, že vládnuca strana Právo a spravodlivosť v poslednej chvíli pridala dodatok, ktorý nebol súčasťou pôvodného návrhu. Návrh predložili opozičné strany. 

8:03 Ruské okupačné vojská v ukrajinskom Chersone zadržiavali a týrali aj deti, uviedol v stredu ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. Deti dostávali vodu každé dva dni a boli držané prakticky bez jedla, dodal Lubinec podľa agentúry Reuters. Vyšetrovatelia po oslobodení mesta objavili "detské cely", boli súčasťou jedna zo štyroch doteraz odhalených mučiarní v meste. Tvrdenie nie je možné nezávisle overiť, Rusko odmieta, že by s civilistami zle zaobchádzalo. 

7:53 Ukrajinskí spojenci na Západe diskutujú o spôsoboch, ako Kyjevu poskytnúť "rozhodujúcu výhodu" proti ruským okupačným silám tak, aby zároveň nedošlo k veľkej vojne s Ruskom, píše Európska pravda s odvolaním sa na The Evening Standard. Jeden z jeho zdrojov naznačil, že diskusie by nakoniec mohli viesť k dodávke moderných stíhačiek na Ukrajinu. Túto možnosť spojenci zvažujú, ale zatiaľ sa o nej nejedná.

7:11 Ruské úrady stíhajú za "prebehnutie k nepriateľovi" dvadsaťjedenročného Rusa Savelija Frolova, ktorého pohraničníci v októbri zadržali na hraničnom priechode pri pokuse odísť z Ruska do Gruzínska, napísal s odvolaním sa na advokáty spravodajský server Meduza, ktorý pôsobí z lotyšského exil.

6:49 Najvyšší protikorupčný súd Ukrajiny skonfiškoval v prospech štátu všetok majetok bývalého prezidenta Viktora Janukovyča vrátane jeho niekdajšej luxusnej rezidencie pri Kyjeve. Informuje s odvolaním sa na stredajšie oznámenie zverejnené na stránke súdu. 

6:30 Ak by Spojené štáty poskytli Ukrajine dodávky systémov protivzdušnej obrany Patriot, raketové batérie tohto systému by sa stali legitímnym cieľom útokov ruských síl. V stredu to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého cituje stanica CNN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok