V ropnej rafinérii na Sibíri vypukol obrovský požiar. Vyžiadal si dve obete a päť zranených

ta3 tasr
15.12.2022 08:33

Dvaja pracovníci prišli o život a ďalších päť utrpelo zranenia pri požiari, ktorý vo štvrtok ráno zachvátil 2500 metrov štvorcových v rafinérii v Angarsku v Irkutskej oblasti na Sibíri. Informovali o tom ruské médiá s odvolaním sa na vyšetrovateľa a gubernátora Igora Kobzeva. Hasiči medzitým požiar v najväčšom podniku ropného koncernu Rosnefť na východnej Sibíri uhasili.

V ropnej rafinérii na Sibíri vypukol obrovský požiar. Vyžiadal si dve obete a päť zranených
Twitter/Anton Gerashchenko

Výbuch počas požiaru bol taký silný, že seizmológovia zaznamenali otrasy. Miestni obyvatelia sa v prvej chvíli obávali zemetrasenia, opísal gubernátor. Podľa seizmológov bol otras cítiť a počuť aj v Irkutsku, ktorý je od Angarska vzdialený asi 40 kilometrov vzdušnou čiarou.

"Vstala som, aby som pustila psa von, a počula som silnú ranu. Potom som sa udrela o stenu. Bála som sa, že začala vojna. Zdalo sa mi, že prasknú okná. Dom sa triasol, akoby ním prešla vlna," poznamenala serveru Ljudi Bajkala obyvateľka dediny Meget, ktorá leží asi 15 kilometrov od Angarska.

"Prebudila nás s mužom silná rana, manžel si myslel, že vyčíňa vietor na ulici. Ale potom sme pocítili, akoby dom zasiahol úder, ktorý otvoril vchodové dvere," prezradila obyvateľka Irkutsku. V samom Angarsku si podľa miestnych najprv mysleli, že spadlo lietadlo. Túto predstavu zrejme spôsobila nehoda stíhačky Su-30, ktorá sa 23. októbra zrútila na dom v Irkutsku.

V rafinérii v Angarsku horelo aj na konci novembra, ale požiar vtedy zachvátil 250 metrov štvorcových a nikto nebol zranený, poznamenala na svojom webe ruská redakcia BBC. Podnik v Angarsku patrí medzi desať najväčších podnikov na spracovanie ropy v Rusku, ročne spracuje okolo deväť miliónov ton ropy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok