Všetky zbrane dodané Západom na Ukrajinu sú legitímnymi cieľmi, uviedla Moskva

ta3 čtk
15.12.2022 10:43

Všetky zbrane dodané Západom na Ukrajinu predstavujú pre Rusko legitímne ciele. Podľa agentúry Reuters na to upozornila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Tieto zbrane budú podľa nej buď zničené, alebo zabavené. Konkrétne potom Zacharovová podľa agentúry TASS varovala pred možnými dodávkami amerického systému protivzdušnej obrany Patriot.

ONLINE: EÚ vyčlenila 600 miliónov eur na zmiernenie potravinovej krízy. Rusko chce posilňovať svoje ozbrojené sily
TASR/AP

Západné krajiny Ukrajinu napadnutú Ruskom významne podporujú aj dodávkami zbraní, vrátane ťažkých delostreleckých či protivzdušných systémov. Tento týždeň spravodajská televízia CNN uviedla, že Spojené štáty dokončujú plány na vyslanie výkonného systému protivzdušnej obrany Patriot na Ukrajinu, ktorá v posledných týždňoch čelí masívnym ruským útokom na energetickú infraštruktúru. Oficiálne oznámenie by podľa televízie mohlo prísť už tento týždeň.

Prípadné dodávky Patriotov na Ukrajinu zvýšia riziko priameho zapojenia americkej armády do konfliktu, povedala Zacharovová na dnešnom brífingu. "Predtým mnoho odborníkov, vrátane tých zámorských, pochybovalo o rozumnosti takého kroku, ktorý by viedol k eskalácii konfliktu a zvýšil riziko priameho zapojenia americkej armády do bojov," cituje Zacharovovú TASS.

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone na to už v stredu reagovalo varovaním, že by to znamenalo ďalší "provokatívny krok", ktorý by mohol mať "nepredvídateľné dôsledky".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok