Rusi v Chersone týrali aj deti, držali ich v celách, tvrdí ukrajinský ombudsman

ta3 čtk
15.12.2022 07:41

Ruské okupačné vojská v ukrajinskom Chersone zadržiavali a týrali aj deti, uviedol v stredu ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. Deti dostávali vodu každé dva dni a boli držané prakticky bez jedla, dodal Lubinec podľa agentúry Reuters. Vyšetrovatelia po oslobodení mesta objavili "detské cely", boli súčasťou jedna zo štyroch doteraz odhalených mučiarní v meste. Tvrdenie nie je možné nezávisle overiť, Rusko odmieta, že by s civilistami zle zaobchádzalo.

"V Chersonskej oblasti sme našli desať mučiarní, z toho štyri v meste Cherson," povedal Lubinec. "V jednej z mučiarní sme našli oddelenú miestnosť, celu, kde boli držané deti... dokonca aj okupanti ju tak nazývali, detská cela," dodal ombudsman. Cela sa od susedných miestností líšila iba tým, že na podlahe ležali tenké rohože, popísal.

V celách sa podľa Lubinca ocitli deti, ktoré v očiach okupantov kládli odpor. Štrnásťročný chlapec napríklad za fotografovanie zničenej ruskej vojenskej techniky. Na deti bol robený psychologický nátlak. Vojaci im napríklad tvrdili, že ich rodičia opustili, a už sa nikdy nevrátia, opísal metódy Lubinec.

Lubinec tiež uviedol, že od začiatku invázie vo februári bolo do Ruska odvezených približne 12 000 ukrajinských detí, z toho 8 600 násilím.

Cherson, jediné oblastné centrum, ktoré sa podarilo ruskej armáde od februárového vpádu na Ukrajinu aspoň dočasne ovládnuť, ukrajinská armáda znovu dobyla 11. novembra. Odvtedy ruské sily mesto pravidelne ostreľujú z druhého brehu rieky Dneper, čo má za následok civilné obete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok