Vianočné dezerty z európskych stolov. Na akých koláčoch si cez sviatky pochutnávajú Francúzi či Taliani?

ta3/Veronika Kužmová
21.12.2022 00:00

Po výdatnej štedrovečernej večeri nesmie chýbať na stole sladká bodka, na Slovensku v podobe medového rezu či lineckého koláčika. Aj v ostatných európskych krajinách si ľudia zvyknú na Vianoce pripravovať koláče, ktoré majú dlhú a často veľmi zaujímavú tradíciu. Počuli ste už o tradičnom francúzskom vianočnom polene? A poznáte aj históriu talianskeho Panettone?

Vianočné dezerty z európskych stolov. Na akých koláčoch si cez sviatky pochutnávajú Francúzi či Taliani?
Profimedia

Anglický vianočný puding 

Typickým anglickým vianočným dezertom je vianočný puding, známy aj ako slivkový alebo figový puding. Okrem Angličanov sa toto jedlo spája s Vianocami aj v Amerike, v príbehoch Charlesa Dickensa sa nachádzajú celé verše venované figovému pudingu. Na rozdiel od amerických pudingov je britský vianočný puding tmavá, lepkavá a hustá hmota pripomínajúca špongiu. 

Pre nezainteresovaných môže vianočný puding pripomínať mix ovocného koláča a pripálenej haggis, škótskeho národného jedla z ovčích drobov, cibule, loja a ďalších ingrediencií, varených v ovčom žalúdku. Vianočný puding má svoje korene v stredovekých anglických klobásach, keď sa tuk, korenie a ovocie (najlepšie konzervačné látky svojej doby) zmiešali s mäsom, obilninami a zeleninou a zabalili sa do zvieracích žalúdkov a čriev, aby vydržali čo najdlhšie.

Prvé záznamy o slivkových nákypoch pochádzajú zo začiatku 15. storočia, keď sa ako predjedlo podávala "slivková kaša“. Paradoxné je, že tradičný vianočný puding slivky ani neobsahoval. Táto kuriozita súvisí s faktom, že slovo "slivka“ v minulosti označovalo akékoľvek sušené ovocie, najčastejšie hrozienka a ríbezle. Koncom 16. storočia, vďaka množstevnému i druhovému rozšíreniu sušeného ovocia v Anglicku sa stal slivkový puding viac sladkým, ako slaným jedlom.

V polovici 17. storočia bol slivkový puding natoľko spojený s Vianocami, že keď sa Oliver Cromwell v roku 1647 dostal k moci, dal ho zakázať spolu so spievaním kolied a betlehemom. V roku 1660 boli puritáni zosadení a vianočný puding spolu s anglickou monarchiou obnovený. 

Rovnako ako v prípade mnohých anglických vianočných tradícií,  štandardná forma vianočného pudingu sa upevnila počas viktoriánskej éry, keď anglickí novinári, politickí vodcovia a spisovatelia pracovali na vyhlásení štandardizovaných anglických Vianoc vhodných pre rodinu. Medzi chudobnými v Anglicku vznikli kluby vianočného šetrenia, ktoré pomáhali gazdinkám odkladať si haliere počas celého roka na nákup ingrediencií do pudingu. 

V 19. storočí boli ingrediencie viac-menej štandardizované na loj, hnedý cukor, hrozienka, kandizovanú pomarančovú kôru, vajcia, strúhanku, muškátový oriešok, klinčeky, nové korenie a veľa alkoholu, vďaka čomu získava puding komplexnú chuť a charakteristickú tmavú farbu. S prípravou tohto vianočného dezertu sa začína veľmi skoro, štyri až päť týždňov pred Vianocami.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok