Vianočné dezerty z európskych stolov. Na akých koláčoch si cez sviatky pochutnávajú Francúzi či Taliani?

ta3/Veronika Kužmová
21.12.2022 00:00

Po výdatnej štedrovečernej večeri nesmie chýbať na stole sladká bodka, na Slovensku v podobe medového rezu či lineckého koláčika. Aj v ostatných európskych krajinách si ľudia zvyknú na Vianoce pripravovať koláče, ktoré majú dlhú a často veľmi zaujímavú tradíciu. Počuli ste už o tradičnom francúzskom vianočnom polene? A poznáte aj históriu talianskeho Panettone?

Vianočné dezerty z európskych stolov. Na akých koláčoch si cez sviatky pochutnávajú Francúzi či Taliani?
Profimedia

Kráľovský koláč

Darčeky nosia v Španielsku traja králi "Melchor, Gaspar y Baltasar". Španielske rodiny sa na ich sviatok, 6. januára, stretnú pri sviatočnom stole, aby spolu oslávili deň Reyes Magos alebo Reyes Magos de Oriente. S takouto formou oslavy Vianoc súvisí aj tradičný španielsky vianočný koláč - Roscón de los Reyesis. 

Zatiaľ čo španielsky Roscón de Reyes sa v angličtine často opisuje ako koláč, v skutočnosti je to skôr sladký chlieb podobný brioške. Má tvar kruhu a je ozdobený kandizovaným ovocím, figami a mandľami. Napriek svojmu modernému spojeniu s biblickou tradíciou troch mudrcov má Roscón de Reyes korene v pohanstve. Starí Rimania pripravovali túto pochúťku na Saturnálie, sviatok zimného slnovratu. Pôvodná verzia sladkého chleba mala tvar okrúhlej torty a obsahovala figy, datle a med.

Keď sa kresťanstvo rozšírilo, koláč sa pomaly začal spájať so sviatkom Troch kráľov, ktorý sa oslavoval niekoľko týždňov po zimnom slnovrate. Popularita koláča však začala stúpať až v polovici roku 1700, kedy ho kráľ Filip V. počas svojej vlády ustanovil za tradičné sviatočné pečivo. V súčasnosti si Španieli Roscón de Reyes vychutnávajú ako tradičné sviatočné raňajky 6. januára. 

Od tretieho storočia sa uchytila tradícia zapekať do tohto koláča zrnko suchej fazule. Šťastlivec, ktorý dostal kúsok s fazuľou získal titul "kráľ kráľov“ a všetci ostatní sa k nemu po zvyšok dňa správali kráľovsky. Táto tradícia pretrvala až dodnes, no s menšou obmenou. Fazuľa, kedysi reprezentujúca hlavnú cenu, sa zmenila na niečo, čo nechce nájsť nikto, pretože v tom prípade musí kúpiť budúcoročný koláč. Víťazom sa stáva ten, kto vo svojom kúsku nájde malú figúrku, zvyčajne postavičku kráľa.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok