Vianočné dezerty z európskych stolov. Na akých koláčoch si cez sviatky pochutnávajú Francúzi či Taliani?

21.12.2022 00:00

Po výdatnej štedrovečernej večeri nesmie chýbať na stole sladká bodka, na Slovensku v podobe medového rezu či lineckého koláčika. Aj v ostatných európskych krajinách si ľudia zvyknú na Vianoce pripravovať koláče, ktoré majú dlhú a často veľmi zaujímavú tradíciu. Počuli ste už o tradičnom francúzskom vianočnom polene? A poznáte aj históriu talianskeho Panettone?

Vianočné dezerty z európskych stolov. Na akých koláčoch si cez sviatky pochutnávajú Francúzi či Taliani?
Profimedia

Panettone - koláč či chlieb?

Pre vianočné Taliansko je typický koláč Panettone. Názov pochádza z talianskeho slova panetto, čo znamená chlebíček, žemľa alebo malý koláč. Existuje niekoľko legiend o vzniku Panettone, jedna z nich sa spája s príbehom o Ughettovi degli Atellani, bohatom mladom mužovi žijúcom v Miláne v roku 1494. 

Ako hovorí legenda, Ughetto bol veľmi zamilovaný do mladej ženy menom Adalgisa. Napriek tomu, že Adalgisina rodina bola veľmi chudobná, jej otec bol známy svojimi kulinárskymi schopnosťami, dokonca pracoval v kuchyni Ludovica Sforzu. Ughetto sa rozhodol, že vynájde nový druh chleba, aby zapôsobil na Adalgisu a získal nie len jej srdce, ale aj požehnanie od svojho otca, vojvodu. 

Ughetto pridal do cesta nové, špeciálne ingrediencie, ktoré ešte nikto predtým neskombinoval - maslo, vajcia, kvások, pomaranče a citrón a kandizovanú kôru týchto ovocí. Chlieb mal obrovský úspech. Adalgisa sa zamilovala do varenia svojho budúceho snúbenca a vojvoda si veľmi obľúbil nový dezert. Pan del Ton, v preklade Toniho chlieb, pomenovaný podľa Adalgisinho otca Toniho, ktorého chcel Ughetto napodobniť, sa stal veľmi obľúbeným a pretrval až dodnes. 

Prípava "špongiového" cesta naplneného sušeným a kandizovaným ovocím, ktoré kysne až päť dní, si vyžaduje starostlivú a prácnu prípravu, preto si toto pečivo väčšina Talianov nepečie doma, ale objednáva si ho u skúsených pekárov a cukrárov alebo kupuje v obchode.

Neustále sa vedú polemiky o tom, či je Panettone koláč alebo chlieb, keďže je potrebné ho žuť ako krajec chleba, no zároveň má ovocnú a sladkú chuť ako koláč. Panettone sa často zamieňa s ďalším talianskym vianočným "chlebom" Pandoro, ktorý pochádza z Verony. Pandoro má tvar hviezdy, zlatistú farbu a na rozdiel od Panettone neobahuje sušené ovocie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok