ONLINE: Moskve zrejme dochádzajú zásoby rakiet Iskander, Rusi podľa Zelenského zničili mesto Bachmut

ta3 tasr čtk čt24
10.12.2022 07:15

Rusku zrejme dochádzajú zásoby rakiet Iskander a Moskva sa preto usiluje o ďalšie dodávky zbraní z Iránu. Ruské sily zničili mesto Bachmut v Doneckej oblasti, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mesto sa podľa neho zmenilo na spálené ruiny. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

22:27 Viac ako 1,5 milióna ľudí v Odesskej oblasti na juhu Ukrajiny je po ruských útokoch iránskymi dronami na systém výroby elektriny bez prúdu. V sobotňajšom videoprejave to uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj. K elektrickej sieti je pripojená iba kritická infraštruktúra. Úrady varujú, že výpadky potrvajú dlho a navrhli ľuďom odchod z oblasti.

21:34 Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny potvrdil úspešný úder na ruských útočníkov. V dôsledku toho bolo na okupovanom území v Záporožskej oblasti zranených 150 vojakov, z ktorých päťdesiat bolo prevezených do nemocnice v Melitopole. Informujú o tom servery Ukrajinská pravda a The Kyiv Independent.

20:16 Rada Európskej únie schválila v sobotu finančnú pomoc pre Ukrajinu vo výške 18 miliárd eur. Návrh prijala Rada EÚ písomným postupom a predloží ho Európskemu parlamentu, ktorý by ho mohol prijať už budúci týždeň. Informujeme na základe tlačovej správy zverejnenej na webe Rady EÚ. 

19:51 Zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko na Telegrame oznámil, že ruskí okupanti zaútočili na zdravotnícke zariadenie v oslobodenom Chersone, straty na životoch nespôsobili. Informuje o tom server Ukrajinska pravda.

19:24 Rada Európskej únie schválila v sobotu finančnú pomoc pre Ukrajinu vo výške 18 miliárd eur. Návrh prijala Rada EÚ písomným postupom a predloží ho Európskemu parlamentu, ktorý by ho mohol prijať už budúci týždeň. Informujeme na základe tlačovej správy zverejnenej na webe Rady EÚ.

18:31 Ruský obchodník so zbraňami Viktor But, ktorý vo štvrtok opustil americké väzenie výmenou za prepustenie americkej basketbalistky Brittney Grinerovej z ruskej trestaneckej kolónie, vyhlásil, že je hrdý na ruského prezidenta Vladimíra Putina a že podporuje ruskú ofenzívu na Ukrajine. Uviedol to v rozhovore s ruskou štátnou televíziou RT.

18:23 Ukrajinský Fond Steel Wings, alebo Oceľové krídla, nakupuje drony a batérie do nich len pre niekoľko ukrajinských armádnych jednotiek. Pomocou strojov starostlivo prideľovaných na front sa snažia chrániť životy prieskumníkov a rozvedčíkov.

17:51 Ruský obchodník so zbraňami Viktor But, ktorý vo štvrtok opustil americké väzenie výmenou za prepustenie americkej basketbalistky Brittney Grinerovej z ruskej trestaneckej kolónie, vyhlásil, že je hrdý na ruského prezidenta Vladimíra Putina a že podporuje ruskú ofenzívu na Ukrajine. Uviedol to v rozhovore s ruskou štátnou televíziou RT.

17:07 Ruské dronové útoky na energetické zariadenia v juhoukrajinskom meste Odesa spôsobili, že bez elektriny zostala v sobotu celá tamojšia infraštruktúra s výnimkou kritickej, medzi ktorú patria nemocnice či pôrodnice. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na lokálnych predstaviteľov. 

16:43 Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba na twitteri poďakoval Bulharsku za sľúbenú vojenskú pomoc. „Počet krajín, ktoré poskytujú bezpečnostnú pomoc Ukrajine, sa rozšíril o ďalšieho významného partnera. Ďakujem bulharskému parlamentu za jeho historické hlasovanie o poskytnutí prvého balíka vojenskej pomoci. Čoskoro dorazí, aby posilnil našu armádu a priblížil nás víťazstvo,“ napísal.

16:18 Bulharsko prvýkrát od začiatku vojny poskytne Kyjevu vojenskú pomoc. Dodávku najmä ľahkých zbraní a munície schválil bulharský parlament, píše BBC.

15:47 Najvyšší nemecký predstaviteľ pre zahraničné veci Tobias Lindner uviedol, že Nemecko nemá voľný prístup k systémom Patriot americkej výroby a nemôže ich tak odovzdať Ukrajine. "Systémy Patriot, ktoré posielame, sú súčasťou systému kolektívnej obrany NATO," povedal podľa servera The Kyiv Indepenednt Lindner.

14:45 Po nočnom ruskom dronovom útoku sa ocitla bez prúdu väčšina Odesy. Zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Kyrylo Tymošenko na Telegrame uviedol, že situácia s dodávkami elektriny v Odese zostáva ťažká, je ale pod kontrolou a práce na odstraňovaní následkov ruských nočných útokov pokračujú. Informuje o tom server Ukrajinska pravda.

14:25 Ukrajinský generálny štáb informoval, že ruská armáda podnikla na Ukrajine za uplynulých 24 hodín dvadsať náletov a tiež osemdesiat útokov zo salvových raketometov. Najtvrdšie boje sa odohrávali v oblasti Bachmutu, uviedol hovorca generálneho štábu Oleksandr Štupun. Boje okolo Bachmutu zintenzívnili po tom, čo ukrajinská armáda pred mesiacom znovu získala kontrolu nad mestom Cherson.

14:15 Bývalý britský premiér Boris Johnson apeloval na západné krajiny, aby naliehavo zvážili, akú ďalšiu podporu môžu poskytnúť Ukrajine, aby pomohli ruskú ofenzívu ukončiť už budúci rok, a nie až v roku 2024 či 2025.

13:53 Ruské sily zničili mesto Bachmut v Doneckej oblasti, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mesto sa podľa neho zmenilo na spálené ruiny.

13:34 Po nočných ruských útokoch v Chersonskej oblasti zomreli dvaja ľudia a osem ich bolo zranených. Podľa serveru Ukrajinska pravda to na Telegrame napísal zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

13:30 Rusku zrejme dochádzajú zásoby rakiet Iskander a Moskva sa preto usiluje o ďalšie dodávky zbraní z Iránu. Píše to britské ministerstvo obrany. Podľa Bieleho domu medzi Moskvou a Teheránom vzniká plnohodnotné vojenské partnerstvo.

13:20 Washington sa domnieva, že Rusko dodá Iránu bojové lietadlá či systémy protivzdušnej obrany. Naopak dodávky zbraní z Iránu v piatok poprel ruský vyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja. "Ruskému vojensko-priemyselnému komplexu sa darí a nepotrebuje žiadnu pomoc," povedal diplomat, podľa ktorého naopak Ukrajine vojenský priemysel chýba a vedie preto vojnu v zastúpení so západnými zbraňami.

12:31 Miera inflácie v Rusku sa v novembri zmiernila siedmy mesiac po sebe, pričom sa dostala na najnižšiu úroveň od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Rast cien sa spomalil tak v prípade potravín, ako aj v prípade nepotravinových produktov.

12:30 Pri piatkových ruských útokoch v Doneckej oblasti utrpeli zranení štyria civilisti, píše portál Kyiv Independent s odkazom na tamojšieho guvernéra Pavla Kyrylenka. Dvaja ľudia boli zranení v Bachmute, po jednom potom v Avdijivke a Kosťantynivke.

11:45 Rusko prišlo od začiatku vojny na Ukrajine o bezmála 94-tisíc vojakov, 2940 tankov, 5917 obrnených vozidiel a 1927 delostreleckých systémov, informuje na Facebooku ukrajinský generálny štáb.

11:21 Portál Ukrajinska pravda s odkazom na energetickú spoločnosť DTEK uviedol, že po nočných ruských útokoch na energetickú infraštruktúru je celá Odesa s výnimkou kritickej mestskej infraštruktúry bez dodávok elektriny.

11:00 Intenzívne ostreľovanie zažili v uplynulých hodinách mesta Nikopol a Marhanec. Podľa šéfa Dnepropetrovskej oblasti Valentyna Rezničenka utrpeli zranenia štyria starší ľudia. Dvaja boli ošetrení na mieste, dvoch odviezli do nemocnice. V Nikopole bolo poškodených 11 obytných budov.

10:16 Veliteľstvo ukrajinských vzdušných síl na Facebooku napísalo, že sa v noci z piatku na sobotu podarilo zostreliť desať z 15 iránskych samovražedných dronov vypustených Ruskom. Konkrétne sa ich podarilo zničiť nad Odeskou, Mykolajivskou a Chersonskou oblasťou.

9:33 Vzťahy medzi Ruskom a Iránom sa upevnili natoľko, že prešli do plnohodnotného partnerstva v oblasti obrany, píše britská BBC s odkazom na slová hovorcu Pentagonu Johna Kirbyho. Spojené štáty podľa neho majú informácie o tom, že obe krajiny zvažujú, že začnú spoločne vyrábať útočné drony.

9:32 Obyvatelia Ukrajiny musia počas zimných mesiacov očakávať výpadky energie, keďže mnohé ukrajinské elektrárne sú v dôsledku ruských útokov poškodené. V piatok to vyhlásil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

9:09 Ukrajina za uplynulých 24 hodín odrazila ruské útoky blízko 13 obcí na východe krajiny, informoval dnes ráno ukrajinský generálny štáb. Ruská armáda za uplynulý deň odpálila päť rakiet, podnikla 20 náletov a tiež 80 útokov zo salvových raketometov. Ukrajinské sily potom zasiahli štyri ruské kontrolné body a päť oblastí, v ktorých sa nachádzali ruské jednotky, zbrane a vojenské vybavenie, dodala ukrajinská armáda.

8:08 Nakresliť protivojnový plagát každý deň, ktorým pokračuje vojna Ruska proti Ukrajine, si sľúbil ukrajinský grafik Mykola Kovalenko už pri vpáde ruských vojsk na Ukrajinu. Sľub doteraz dodržiava bez závahania, píše agentúra AFP zo Slovenska, kde štyridsaťdeväťročný umelec žije od roku 2015. Kovalenko pomocou jednoduchých tvarov tvorí plagáty so silným emocionálnym dopadom.

8:06 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyjadril sklamanie nad nedávnymi vyhláseniami bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej o Ukrajine.  Rusko interpretovalo vyjadrenia Merkelovej v jej rozhovore pre týždenník Die Zeit tak, že mierový plán z Minska bol uzavretý len preto, aby Ukrajina získala čas na zbrojenie a prípravu na vojnu s Ruskom, informovala tlačová agentúra DPA.

7:57 Šéf Kremľa Vladimir Putin stále hovorí o rokovaniach s Ukrajinou, ale nejde mu o mier, ale o to, aby Ukrajinu vykreslil ako neprístupnú rokovaniam a očiernil ju v očiach jej priaznivcov, uviedol Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

7:56 Záujem českej verejnosti o vývoj situácie na Ukrajine klesá, rovnako ako súhlas s vládnou pomocou pre túto napadnutú krajinu, ukázal prieskum. O rusko-ukrajinský konflikt sa teraz zaujíma necelých 60 percent ľudí, čo je o štvrtinu menej ako na jar. Polovica Čechov nesúhlasí ani s krokmi vlády na pomoc Ukrajine. Najväčší odpor majú ľudia voči poskytovaniu vojenského vybavenia.

7:36 Nórsko oznámilo, že poskytne Ukrajine miliardu nórskych korún na opravy infraštruktúry, ktorú poškodili ruské útoky.

7:32 Pentagón vyjadril tichú podporu útokom ukrajinských dronov na ciele v Rusku, píše denník The Times na svojom webe. Washington tak reagoval na ruské raketové útoky na ukrajinskú kritickú infraštruktúru.

7:15 Bielorusko umožní cez svoje územie transport ukrajinského obilia určeného na export tak, aby mohlo byť vyvážané do sveta z litovských prístavov. Minsk si pritom nekladie žiadne predbežné podmienky.

7:09 Šéf Kremľa Vladimír Putin pripustil, že by Rusko mohlo do svojej vojenskej doktríny pridať možnosť preventívneho jadrového úderu. Povedal to na tlačovej konferencii po rokovaní Euroázijskej ekonomickej únie v Biškeku.

7:05 Rusi ostreľovali Sumskú oblasť, podľa predsedu jej správy Dmytra Žyvyckého vážne poškodili civilnú infraštruktúru. Oblasť čelila v posledných dňoch ťažkému ostreľovaniu niekoľkokrát.

7:00 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok