Prepustený ruský obchodník so zbraňami But podporuje Putina a vojnu na Ukrajine

ta3 čtk
10.12.2022 18:27

Ruský obchodník so zbraňami Viktor But, ktorý vo štvrtok opustil americké väzenie výmenou za prepustenie americkej basketbalistky Brittney Grinerovej z ruskej trestaneckej kolónie, vyhlásil, že je hrdý na ruského prezidenta Vladimíra Putina a že podporuje ruskú ofenzívu na Ukrajine. Uviedol to v rozhovore s ruskou štátnou televíziou RT.

Prepustený ruský obchodník so zbraňami But podporuje Putina a vojnu na Ukrajine
RU-24 Russian Television via AP

"Som hrdý na to, že som Rus a že náš prezident je Putin," povedal But. Tiež poznamenal, že "plne" podporuje aktivity Kremľa na Ukrajine. "Keby som mal možnosť a potrebné schopnosti, išiel by som dobrovoľne (bojovať na Ukrajinu)," povedal a dodal, že "nechápe", prečo sa masívna ruská ofenzíva neuskutočnila už v roku 2014.

Päťdesiatpäťročný But strávil v americkej väznici takmer 15 rokov. Svojho času bol ako pašerák zbraní jedným z najhľadanejších mužov sveta. Kvôli svojej ochote vyzbrojiť takmer kohokoľvek vrátane štátov alebo povstaleckých skupín v Afrike, Ázii či Južnej Amerike si vyslúžil prezývku "obchodník so smrťou".

Odovzdanie oboch väzňov sa odohralo vo štvrtok na letisku v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Grinerovú zadržali na moskovskom letisku Šeremeťjevo vo februári tesne pred útokom ruskej armády na Ukrajinu, teda v čase stupňujúceho sa napätia medzi Ruskom a USA. Basketbalistku ruské úrady obvinili kvôli tomu, že pri sebe mala náplne do elektronických cigariet s hašišovým olejom. Dvojnásobná olympijská víťazka bola v auguste odsúdená na deväťročné väzenie za pašovanie drog.

Ruská tajná služba FSB zverejnila zostrihané zábery, na ktorých sú But a Grinerová zachytení počas výmeny na letiskovej ploche v Abú Zabí. Video sa však preruší v okamihu, keď sa míňajú, a nie je na ňom vidieť, že by spolu komunikovali. "Poželal som jej šťastie, dokonca ku mne tak trochu natiahla ruku," povedal But o Grinerovej. "Je to naša tradícia. Človek by mal každému popriať veľa šťastia a spokojnosti," dodal s tým, že Grinerová k nemu bola ústretová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok