FOTO: Rusi zničili Bachmut, oznámil Zelenskyj. Mesto sa premenilo na spálené ruiny

ta3 čtk
10.12.2022 14:15

Ruské sily zničili východoukrajinské mesto Bachmut v Doneckej oblasti, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situácia je podľa neho "veľmi obtiažna" v niekoľkých mestách na frontovej línii v Donbase. Konkrétne menoval práve Bachmut, ale aj Soledar, Marjinku a Kreminnu.

FOTO: Rusi zničili Bachmut, oznámil Zelenskyj. Mesto sa premenilo na spálené ruiny
TASR/AP

"V týchto oblastiach už nezostalo miesto pre život, ktoré by nebolo poškodené strelami," uviedol Zelenskyj vo svojom nočnom videoprejave. "Okupanti zničili Bachmut, ďalšie mesto na Donbase, ktoré ruská armáda premenila na spálené ruiny," dodal. Podľa agentúry AP ukrajinský prezident nespresnil, čo má na mysli výrazom "zničili"; niektoré budovy v meste stále stoja a v uliciach sa pohybujú obyvatelia.

Ukrajinský generálny štáb informoval, že ruská armáda podnikla na Ukrajine za uplynulých 24 hodín 20 náletov a tiež 80 útokov zo salvových raketometov. Najtvrdšie boje sa odohrávali práve v oblasti Bachmutu, uviedol hovorca generálneho štábu Oleksandr Štupun. Boje okolo Bachmutu sa zintenzívnili po tom, čo ukrajinská armáda pred mesiacom znovu získala kontrolu nad mestom Cherson.

Rusko začalo okupáciu Ukrajiny v roku 2014 anexiou Krymu. Zmocnilo sa tiež časti Doneckej a Luhanskej oblasti v Donbase. Ruské vojská na rozkaz prezidenta Vladimira Putina vtrhli na Ukrajinu 24. februára, čím rozpútali najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Počty obetí na životoch, vojakov a civilistov sa odhadujú v rade desiatok tisíc, milióny ľudí vojna vyhnala z domovov. Putin "špeciálnu vojenskú operáciu", ako nazýva vojnu, odôvodňoval potrebou "demilitarizácie" a "denacifikácie" susednej krajiny. Kyjev a Západ pokladajú inváziu za ničím nevyprovokovanú a neodôvodnenú agresiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok