Štáty EÚ sa zhodli na pôžičke 18 miliárd eur pre Ukrajinu na budúci rok

ta3 čtk
10.12.2022 19:22

Rada Európskej únie dnes oznámila dohodu o legislatívnom balíčku, ktorý umožní poskytnúť Ukrajine budúci rok pôžičku 18 miliárd eur. Rada predloží návrh Európskemu parlamentu na prípadné prijatie budúci týždeň.

Zákerná radiácia aj nukleárna zima. Čo by pre svet znamenal výbuch atómovej bomby?
TASR/AP Twitter/Libertarian Party

Český minister financií Zbyněk Stanjura v tlačovej správe uviedol, že "vďaka legislatíve, ktorú sme dnes prijali, môže Ukrajina počítať s finančnou pomocou zo strany EÚ po celý rok 2023". Podľa informácií agentúry DPA Maďarsko hlasovalo proti, hoci pôžička vyžaduje jednomyseľnosť. Stanjura ale už skôr uviedol, že ostatné únijné štáty pripravia variant, ako poslať Kyjevu peniaze aj bez maďarskej účasti.

Pôžičky na budúci rok budú mať desaťročný odklad splácania, väčšinu úrokových nákladov pokryjú členské štáty prostredníctvom vonkajších pripísaných príjmov. Záruky za tieto pôžičky poskytne buď rozpočet EÚ, alebo členské štáty, uvádza sa v tlačovej správe.

Prostriedky majú Ukrajine pomôcť pri financovaní akútnych potrieb, pri obnove kritickej infraštruktúry a na začiatku povojnovej obnovy. Dlhodobým cieľom je podpora Ukrajiny na ceste k európskej integrácii. O prostriedkoch pre Ukrajinu budú budúci týždeň rokovať lídri členských krajín EÚ na svojom summite.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok